Uusi avaruustilannekeskus edistämään yhteiskunnan turvallisuutta

Suomeen ollaan perustamassa kansallista avaruustilannekeskusta, joka parantaisi maan kriisinsietokykyä, kriittisen infrastruktuurin ylläpitoa ja huoltovarmuutta sekä kyberturvallisuutta. Hallitus esittää jo rahoitusta avaruustilannekeskuksen perustamista varten. Uuden keskuksen perustamistoimet aloitetaan vuoden 2024 joulukuussa ja täydessä toimintavalmiudessa sen pitäisi olla vuonna 2028.

Yhteiskunnan monet nykyiset arkiset toiminnot, kuten tietoliikenne, kaukokartoitus ja paikantaminen, sään ja ympäristön seuranta, lentoliikenne sekä turvallisuuden kannalta tärkeä lähialueiden havainnointi tarvitsevat satelliittijärjestelmiin nojaavia palveluita.

Näiden kaikkien palveluiden häiriötöntä toimintaa uhkaavat erilaiset lähiavaruuden ilmiöt, kuten avaruussään häiriöt sekä satelliittien ja avaruusromun törmäykset. Lisäksi Maahan putoava avaruusromu ja Maan lähelle tulevat asteroidit voivat aiheuttaa maan päällä vaaratilanteita, joita avaruustilannekeskus ennakoi ja joista se tiedottaa.

Uusi avaruustilannekeskus toimii hajautettuna: siviilijohtokeskus perustetaan Ilmatieteen laitokselle yhteistyössä Maanmittauslaitoksen kanssa, ja sotilasjohtokeskus perustetaan Puolustusvoimien yhteyteen. Siihen esitetään rahoitusta  vuoden 2024 kolmanneksi lisätalousarviossa liikenne- ja viestintäministeriön, puolustusministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön hallinnonaloille. Pelkästään Liikenne- ja viestintäministeriön osuus rahoituksesta on 411 000 euroa.

Molemmat uudet avaruustilanteen johtokeskukset toimisivat edelleen itsenäisesti, mutta läheisessä yhteistyössä. Esimerkiksi puolustusvoimat tuottaisi avaruustilannekuvaa sotilaallisiin tarpeisiin, mutta avaruustilannekeskus yhdistäisi sekä Puolustusvoimien että siviilipuolen resurssit kansallisen avaruustilannekyvyn kehittämiseksi.

Myös kansainvälinen yhteistyö on tiivis osa avaruustilannekeskuksen toimintaa. Keskus ryhtyisi tuottamaan avaruustilannekuvaa yhteistyössä EU:n, Suomen kumppanimaiden sekä avaruusvalvonnasta vastaavien kansainvälisten organisaatioiden kanssa. Samalla luotaisiin uusia mahdollisuuksia liiketoiminnalle, tutkimukselle ja korkealaatuisen teknologian kehittämiselle.

Suomi liittyi mukaan EU:n kansainväliseen avaruuden seurannan SST-yhteenliittymään (Space Surveillance and Tracking) Ilmatieteen laitoksen kautta syksyllä 2022, jossa mukana oli kumppanina myös Maanmittauslaitos.

Lisää: Liikenne- ja viestintäministeriön selvitys avaruustiedon hyödyntämisestä 2023 (LINKKI,pdf).

Kuvituskuva: VTT/ESA

Päivitetty.