Slushissa oli esillä myös rautaa

Startup-yritysten Slush esitteli marraskuussa Helsingin messukeskuksessa runsaan ohjelmisto- ja palveluyritysten  rinnalla uusia yleensä nettiin kytkettyjä laitteita ja järjestelmiä. Tämän vuoden iskusanoja olivat IoT, hyvinvointitekniikka, kotiautomaatio ja robotiikka.

Vuosittain järjestettävä Slush mielletään usein peli- ja uusien palvelutuotteiden startup-yritysten esittelypaikaksi, mutta mukana on myös runsaasti materiaali- ja laiteratkaisuja. Helsingin Sanomat keräsi tarjonnasta kiintoisan listan missä käytiin läpi esillä olevia yrityksiä ja niiden taustoja.

Aika monen Slushissa esitellyn palveluinnovaation takaa löytyy fyysinen laite tai ohjelmistoratkaisu, joka tarvitaan palvelun tuottamiseen. Samalla tavalla Suomessa hissejä valmistava Kone tai paperi- tai kartonkikoneita valmistava Metso ovat myös suurimpia (huolto-ja suunnittelu-) palveluiden viejiä.

Slushin yrityksistä selviää, että monen palveluinnovaatioissakin perustana on usein  fyysinen laite- tai järjestelmäratkaisu. Esimekiksi Slushin puolen miljoonan euron palkintorahoja haki sadasta ennakkoehdokkaasta parikymmentä teknologiaa & IoT –tekniikoita hyödyntävää tuotetta tai ratkaisua.

Laiteratkaisuista Slushissa olivat esillä muun muassa ouluainen IoT-moduulia valmistava Thingsee, ruotsalainen liike-energiaratkaisua kehittävä ReVibre Energy ja venäläinen inforobotti Promobot (kuvassa) sekä liettulainen hitec-yritys, joka kehittää  pakettien jakeluun sopivaa Sidewalk-robottia DHL:n kanssa.