PDP Gala 2016: Aallon innovaattorit vauhdissa

Aallon Product Design Gala esitteli perjantaina kattauksen monikansallisten opiskelijaryhmien töitä. Tässä perustiedot neljästä projektista, joita ovat tukeneet Leeluu, Beneq, Valtra ja Vaisala. Niiden lisäksi tuotegaalassa oli esillä 17 muutakin tuotteistusprojektia.

Leeluun interaktiivinen älykangas soveltuu käytettäväksi myös käyttöliittymäksi vaikka älykelloihin tai turvarannekkeisiin. Startup-yritys Leeluu on lähtenyt esimerkillisesti tukemaan entistä opinahjoaan sponsoroimalla opiskelijaryhmän LeadENG-tuoteprojektia (LINKKI).

Ryhmä koostuu kuudesta suomalaisesta ja kolmesta portugalilaisesta opiskelijasta, kertoi LeadENG-projektissa mukana oleva Mikko Muikku. Tuote perustuu rannekkeeseen, joka on toteutettu 3D-tulostimella. Demolaitteen älykello on Pebble, koska siihen oman elektroniikan liittäminen oli varsin suoraviivaista avoimen Linux-ympäristön ansiosta. Käyttöliittymä perustuu LeeLuun kehittämään kankaan anturiverkkorakenteeseen, josta kerromme jo viikko sitten julkaistussa Uusiteknologia-lehden (LINKKI) artikkelissa.

Säätiedot keittiön ikkunaan tai näköalahissiin

Suomalaista elektroluminenssinäyttöä on yritetty lopettaa jo useita kertoja, mutta niin vain sille löytyy aina uusia sovelluksia. Aiemmin Lohjan Finluxin ja Planarin nimellä toimivan yrityksen omistaa nykyisin Ale-pinnoituslaitteitakin valmistava Beneq. Alkuperäinen näyttötehdas on edelleen toiminnassa Espoon Olarissa, kertoi tapahtumassa yhteistyötahona mukana ollut Beneqin Matias Impivaara.

aaltopdpnayttoA
Suomalaisen Beneqin läpinäkyvä elektroluminenssinäyttö voidaan upottaa kuvan pienlaitteiden lisäksi vaikka näköalahissien ikkunoihin tai työkoneiden tuulilaseihin. Kuvassa demolaitteen kanssa Limitless- hankkeen projektipäällikkö Simo Lahdenne.

Teollisuuslaitteiden, sairaala- ja militarielektroniikassa edelleen käytettävä näyttötekniikka voi saada täsyin uudenlaisen elämän läpinäkyvistä erikoisratkaisusta. Pilkington kertoi helmikuussa (LINKKI) työkoneisiin tulevista tuulilaseista, johin voitiin integroida näyttöelementtejä. Nyt asialla on opiskelijaryhmät omine ideoineen.

Aalto-yliopiston pdp-tuotekehityskurssin Limitless! -ryhmän (LINKKI) näyttöideat tuntuvat niin käyttökelpoisilta, että ihmettelen jos esimerkiksi Kone ei kiinnostu ideasta näköalahisseissään tai suomalainen ikkunavalmistaja Scaala hyödynnä laminointia tulevissa tuoteratkaisuissaan.

Aallon opiskelijat olivat yhdessä Itävaltalaisen korkeakoulun ryhmän kanssa. Itävaltalaiset Grazin korkeakoulun opiskelijat ovat ideoineet purjeveneen läpinäkyvän näyttöohjauspaneelin. Kaikkiaan Limitless -ryhmä kehitti lähes 200 eri sovellusideaa, josta toteutti kolme.

Biotraktorin isot tankit ja Vaisalan kosteuslähettimen kalibraattori

AaltopdpbiotraktoriA
Valtran N-sarjan traktori on saanut polttoaineekseen biokaasun, joka on sijoitettu etuosan säiliöihin.
AaltopdpVaisalaTeam
Aallon tuotekehityskurssin Team Vaisala oli kehittänyt suomalaisyhtiön kosteuslähettimien kalibrointiin pienikokoisen kannettavan laitteen. Kotelo on tulostettu 3D-tulostimella. Lisää Team Vaisalan kalibraattoriprojektista (LINKKI).

Ja paljon muuta…

Nämä neljä projektia olivat pieni otos Aalto-yliopiston Product Design Galan tarjonnasta. Monta kiinnostavaa projektia olisi vaatinut oman esittelynsä, mutta nekin löytyvt tapahtuman omilta sivuilta (LINKKI).

Tämän vuoden projektien kumppaneina olivat edellä esitettyjen lisäksi ABB, Airbus, Climecon, Espoon kaupunki, Fortum, + Acre, Hutch, Isku, Kone, Konecranes, Marioff, Outotec, Philips, Raha-automaattiyhdistys ja WineMill.

LISÄÄ: Design Factoryn Product Design Gala 2016 (LINKKI, video) ja viime vuoden Product Design Gala 2015 (LINKKI, video sekä Pdp-projektit vuodesta 2011 lähtien  (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016