Kesä toi elektroniikkayritykset yhteen

Amerikkalainen Avnet ostaa komponenttijakelija Farnellin ja nyt analogiapiirien pioneeriyritys Analog Devices kertoo ostavansa Linear Technologyn. Kesäkuussa suoritinvalmistaja ARM myyntiin japanilaiselle Softbankille ja pari viikkoa sitten saksalainen Infineon kertoi ostavansa ledivalmistaja Creeltä RF-bisnekset.

Kesä on aktiivista aikaa yrityskaupoille. Sen todistavat viime viikkojen elektroniikkayritysten bisnesuutiset, jossa elektroniikan komponenttiyrityksiä on myyty tai yhdistetty isommiksi kokonaisuuksiksi.

Yrityskauppaboomi alkoi kesäkuussa suoritinosaaja ARM:n myynnillä japanilaiselle Softbankille. Yritys on sama, joka omisti vielä hetki sitten suuren osan suomalaisen peliyritys Supercellistä. Kauppasumma oli 23,4 miljardia puntaa eli noin 30 miljardia euroa.

Vielä kesäkuussa englantilaista komponenttijakeluyritys Farnellia oltiin myymässä Elfa Distrelecin omistavalle Daetwylerille, mutta Avnet teki heinäkuussa 291 miljoonalla punnalla selvästi paremman tarjouksen. Tarjouskauppa on vielä kesken, mutta selvinnee lopullisesti lähikuukausien aikana.

Infineonin päätös ostaa amerikkalaiselta Creeltä RF-piirit sopivat saksalaisyrityksen tuoteprofiiliin. Samalla Cree pääsee keskittymään ledialueeseen, jossa se näkee runsaasti kasvumahdollisuuksia. 850 miljoonan dollarin eli 740 miljoonan euron kauppa on vielä kesken, mutta selvinnee vuoden loppuun mennessä.

Uusin yrityskauppa on koko alan kilpailutilannetta muuttava. Analogiapiirien pioneeriyritys Analog Devices ostaa Linear Technologyn. Kauppasumma on 14,8 miljardia dollaria, joka maksetaan osittain rahana ja osittain AD:n omilla osakkeilla. Kahden alansa ykkösyrityksen yhdistelmästä syntyy pörssiarvoltaan lähes 30 miljardin dollarin arvoinen analogiapiirien jätti.

Analogin ja Linearin kauppa tulee valmiiksi ensi vuoden puoliväliin mennessä. Tosin AD-Linearin kuin muutkin kesän yrityskaupat vaativat vielä kilpailuviranomaiset hyväksynnän. AD-Linearin yhteiseksi liikevaihdoksi arvioidaan noin viisi miljardia dollaria.

LISÄÄ: ARM-Softbank (uutinen, LINKKI) ja tiedote (LINKKI), Avnet-Farnell (uutinen, LINKKI) ja Avnetin tiedote (LINKKI), Infineon-Cree (LINKKI) ja AD-Linear Technology (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639