Ilmaista satelliittidataa soveltajille

Sodankylässä toimii ilmatieteellisen tutkimuskeskuksen yhteydessä satelliittipalvelukeskus. Sen tuottama satelliittidata on kaikille avointa ja ilmaista. Aineistoilla olisi Ilmatieteenlaitoksen mukaan nykyistä enemmän annettavaa myös laajemmalle käyttäjäjoukolle.

Sodankylän kansallisessa satelliittipalvelukeskuksessa vastaanotetaan ja arkistoidaan satelliittien välittämiä havaintoja lähes reaaliaikaisesti Suomesta, Euroopasta ja koko pohjoiselta pallonpuoliskolta. Tietoja voivat hyödyntää monet eri tahot, kuten ympäristö- ja turvallisuusviranomaiset.

Satelliittien välittämää tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi meteorologisissa palveluissa, tulvaennustejärjestelmissä, jääpalveluissa sekä meriliikenteessä. ”Tietojen avulla pystytään varautumaan luonnononnettomuuksiin ja sään ja ilmaston aiheuttamiin vaaratilanteisiin entistä tehokkaammin”, Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Jouni Pulliainen tiivistää.

Sodankylän satelliittipalvelukeskusta on kehitetty viime vuosina niin, että isot satelliittidatamassat on saatavilla myös pilvipalveluna. Siksi satelliittidata tarjoaa Ilmatieteen laitoksen mukaan jopa rajattomia mahdollisuuksia sovelluskehittäjille.

”Tämä tarjoaa rajattomia mahdollisuuksia tuotekehitykseen sekä yksityisen ja julkisen sektorin yhteisten ekosysteemien ja kumppanuuksien luomiseen”, Ilmatieteen laitoksen Pulliainen korostaa.

Ilmatieteen laitos hyödyntää itse saatavaa satelliittikuvaa omassa toiminnassaan monella tapaa.  Satelliittikuvista räätälöidään tuotteita erilaisiin tarpeisiin, esimerkkejä tästä ovat mm. jääkartat, tulvatilannekuvat, UV-tuotteet ja lumi- ja routakartat.

TAUSTA: Sodankylän satelliittipalvelukeskuksen yhteistyökumppaneina ovat Eumetsat, Euroopan avaruusjärjestö ESA sekä EU:n Copernicus-ohjelma. Syynä laajaan yhteistyöjoukkoon on se, että Sodankylän on sijainniltaan edullinen polaarirataisten eli napojen yli lentävien satelliittien datan vastaanottoon.

LISÄÄ: Sodankylä National Satellite Data Center (LINKKI) ja esittelyvideo (LINKKI).

Kuva: Ilmatieteenlaitos, video

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!