Nokian 5G-tekniikkaa Oulun testiverkkoon

VTT ja Oulun yliopiston Centre for Wireless Communications -tutkimusyksikkö (CWC) ovat saaneet käyttöön Nokian toimittamat 5G-protolaitteet. Suuren kaistanleveyden järjestelmien ansiosta voidaan kokeilla jopa useiden gigabittien sekunttinopeuksia ja tulevaisuuden IoT-ratkaisuja

Nokian esikaupallisten 5G-laitteiden toimitus on jatkoa jo pitkään kestäneelle testiverkkoyhteistyölle Oulun yliopiston CWC-laboratorion välillä. Laitteilla voidaan tutkia 5G-yhteyden vaatimia sovelluksia ja palveluita sekä demonstroida 5G:n tarjoamia mahdollisuuksia yrityksille ja muille kumppaneille.

”Uudet 5G-radiot mahdollistavat muutaman millisekunnin viiveen päätelaitteen ja tukiaseman välillä luoden uusia teknologisia mahdollisuuksia, kuten itseohjautuvat autot tai laitteiden

Kehitteillä olevan 5G-standardin logo. Lähde: 3GPP

reaaliaikainen etäohjaus”, toteaa ohjelmajohtaja Aki Korvala Nokialta.

Nokian toimittamat järjestelmät ovat vielä prototyyppimalleja, mutta niiden suurikapasiteettisen radiolinkin avulla voidaan hyödyntää tulevia 5G-järjestelmille ajateltuja radiotaajuuksia.

”Järjestelmän tarjoama kaistanleveys on moninkertainen verrattuna 4G-yhteyksiin yltäen jopa useiden gigabittien sekuntinopeuksiin”, sanoo projektipäällikkö Atso Hekkala VTT:ltä.

Nokian 5G-radiolaitteiden toimitus on osa Oulun alueella rakennettavaa 5G-testiverkkoa, joka on Tekesin ja Euroopan aluekehitysrahaston rahoituksella rakennettava innovaatioalusta alueen ICT-yritysten, tutkimuslaitosten sekä julkisen sektorin tarpeisiin.

”Toiminnassa oleva testiverkko mahdollistaa jo nyt uuden teknologian, palveluiden ja liiketoimintamallien testauksen.”, sanoo yliopistoprojektin projektipäällikkö Olli Liinamaa.

Jatkossa testiverkkohankkeen painopiste on siirtymässä 5G-teknologian ja sen mahdollistamien palveluiden tutkimiseen, kehittämiseen ja kokeilemiseen mahdollisimman todenmukaisessa ympäristössä.

5G-demoradioiden avulla 5G-testiverkko toimii tutkijoille ja yhteistyökumppaneille testiympäristönä, joka tarjoaa suuren datanopeuden ja lyhyen viiveen. Tämän ansiosta tutkijat ja palvelunkehittäjät voivat kehittää entistä vaativampia sovelluksia langattomasti.

LISÄÄ: CWC-5G (LINKKI), Oulun 5G-testiverkko (LINKKI)  ja 5G-aiheisia uutisia Uusiteknologia.fi-palvelussa  (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016