ABB toi robottityökaverin

ABB esitteli Teknologia15-messuilla ihmisen kanssa yhteistyöhön kykenevän robotin. Hannoverin messuilla huhtikuussa 2015 julkistettu YuMi-robotti (You and Me) on kaksikätinen ja siihen on rakennettu näkö- ja tuntoaistit. Uutuusrobotti on kehitetty toimimaan lähellä ihmistä ja ihmisen työparina.

Uuden YuMi-robotin käsivarret on pehmustettu, se aistii kosketuksen, eikä sen ympärille tarvita turva-aitoja. Ohjelmointi ei edellytä koodaamista, vaan robotti voidaan opettaa uusiin tehtäviin kädestä pitäen.

YuMi on kehitetty erityisesti silmällä pitäen kuluttajaelektroniikkateollisuuden vaatimuksia tuotannon joustavuudesta ja ketteryydestä, mutta sitä tullaan näkemään ABB:n arvion mukaan myös muilla teollisuuden aloilla.

Asennus- ja kokoonpanotehtävissä YuMi pystyy työstämään kaikenlaisia osia aina rannekellon pienistä osista matkapuhelinten, tablettien ja pöytäkoneiden osiin.

”YuMi tullaan varmasti näkemään myös omissa liiketoimintayksiköissämme. Olemme automatisoineet omaa tuotantoamme varsin paljon viime vuosien aikana” , kertoo ABB:n Suomen Robotics-liiketoimintayksikön johtaja Janne Leinonen.

ABB lanseerasi maailman ensimmäisen kaupallisen teollisuusrobotin vuonna 1974. Suomessa ABB:n robotteja käytetään esimerkiksi Uudenkaupungin autotehtaalla, mutta niitä on käytössä myös muilla toimialoilla.

Robottien määrä ei ole edelleenkään Suomessa kovinkaan suuri. Vuosien varrella ABB on toimittanut Suomeen yli 2000 robottia ja maailmanlaajuisesti yli 250 000 robottia

”On arvioitu, että robottien osuus globaalista teollisuustuotannosta on 25 prosenttia vuonna 2025. Tänä päivänä vastaava luku on 10 prosenttia. Robotiikka mahdollistaa monilla aloilla tuottavuuden lisäämisen jopa 30 prosentilla, joten isosta asiasta on kyse”, kertoo ABB:n Janne Leinonen.

Suomen Robotics-yksikkö sijaitsee Vantaalla. Maailmanlaajuisesti ABB:n Robotics-liiketoiminta työllistää yli 4500 henkilöä 53 maassa

Tässä video uudesta ABB:n YuMe-robotista.
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/UluhIJXIkBA” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>