Hiilinanoputket edelleen vedossa

Ennen grafeenia hiilinanoputket olivat aikansa ihmemateriaali ja siitä povattiin jo silloin seuraajaa piielektroniikalle. Kuitenkin niillä on jo muutamia käytännöllisiäkin sovelluksia elektroniikan ja sähkötekniikan aloilla.

Tieteen maailmaan hiilinanoputket ilmestyivät jo 1990-luvulla ja jo ennen vuosituhannen vaihtoa tutkimuslaboratorioissa esiteliin ensimmäiset niitä hyödyntävät transistorit. Ensimmäinen integroitu muistipiiri esiteltiin vuonna 2004 ja alkeellinen tietokone 2013. Tämä Stanfordin yliopiston kehittämä tietokone sisälsi 178 transistoria, jotka muodostettiin useista kymmenistä tuhansista hiilinanoputkista.

Vuonna 2012 IBM:n tutkijat onnistuvat kokoamaan yli kymmenen tuhatta yksittäisistä hiilinanoputkista muodostuvaa transistoria piialustalle standardin puolijohdeprosessin avulla.

Lisää hiilinanoputkista Nanobitteja.fi (LINKKI) -sivustolta.

Lisää Suomalaisesta nanotutkimuksesta vuona 2011 Suomen Akatemian tekemästä Nanovisio 2020-selvityksestä (LINKKI, pdf).

Kuva: Uuusinta tietoa IBM:n hiilinanoputkien kehityksestä (LINKKI).