Magneettisia ilmiöitä uusista materiaaleista

Uusien materiaalien kehittäminen atomeista ylöspäin on nopeampaa, kuin kokeilun ja erehdyksen kautta. Esimerkiksi teksasilaisen Rice Universityn ja kanadalaisen Montrealin Polytechnicin tavoitteena on luoda uusia materiaaleja grafeenin ja boorinitridin yhdisteillä.

Ricen ja Montrealin yliopistojen materiaalitutkijat ovat kehittäneet tietokonesimulaation, jolla yhdistävät grafeenia hiili- tai boorinitridinanoputkien kanssa. Simulaatio yksinkertaistaa yhdistelmien ominaisuuksien määrittelyä.

Arkansasin yliopiston fyysikot ja heidän avustajat ovat puolestaan luoneet magneettisen tilan muutamassa atomikerroksessa keinotekoisesti syntetisoitua materiaalia, joka tunnetaan siirtymämetallin oksideina.

”Avain seuraavan sukupolven elektroniikalle on valmistaa transistoreita, jotka ovat monitoimisia, mikä tarkoittaa, että yhden sähköisen pulssin pitäisi pystyä laukaisemaan useita toimintoja. Esimerkiksi ne voivat siirtyä sähköisen ja magneettisen tilan välillä toteaa, ”toteaa fysiikan professori Jak Chakhalian yliopistonsa tiedotteessa.

Tutkijoiden laskelmat mahdollistivat uusia vaikutuksia. Osoittautui, että esimerkiksi  kolmiulotteisen grafeenin ja boorinitridinanoputkien hybridillä on pseudomagneettisia ominaisuuksia. Sellainen voi olla hyödyllinen spintroniikan ja nanotransistorien sovelluksissa.

Lisää uusista rakenteista Nanobitteja.fi -sivustolta (LINKKI) tai Rice Universityn tiedotteesta (LINKKI)

Kuva: Rice University / Shahsavari Lab