Bioelektroniikka tuo apua terveyden seurantaan

Ihmiskehon eritteitä on käytetty iät ja ajat terveyden seurantaan ja nanotekniikka tulee tarjoamaan tähän aivan uusia mahdollisuuksia. Kehitys avaa ovia puettavalle elektroniiikalle, joka monitoroi terveysongelmista, väsymyksestä, nestehukasta tai vaarallisen korkeista kehon lämpötiloista.

Sähköllä on ollut  jo vuosikymmeniä merkittävä rooliesimerkiksi sydämentahdistimien muodossa. Nyt Berkeleyn insinöörit ovat kehittäneet täysin integroidun sähköisen järjestelmän, joka voi tarjota jatkuvaa, ei-invasiivista seurantaa useista hien biokemikaaleista.

Kehitys avaa ovia puettaville laitteille, jotka ilmoittavat käyttäjille terveysongelmista, kuten väsymys, nestehukka ja vaarallisen korkeat kehon lämpötilat. Ihmisen hiki sisältää fysiologisesti rikasta informaatiota mutta se on monimutkainen seos, josta on tarpeen mitata useita aineita, jotta siitä voi poimia mielekästä tietoa terveydentilasta.

Myös grafeenilla tulee olemaan merkittävä rooli bioelektroniikassa. Se on kätevästi bioyhteensopiva ja siitä tuotetuilla huokosilla on samanlaisia ominaisuuksia kuin elävien solujen ionikanavilla.

Lisää Nanobitteja.fi -sivustolta (LINKKI)

Kuva: Maxim Integrated (LINKKI, uusiteknologia.fi)