Digitekniikalla ryyditettyjä analogiapiirejä

Yhdysvaltalaisen Georgia Techin tutkijat ovat rakentaneet digitekniikalla toteutetun FPAA- (Field-Programmable Analog Array -piirin.  Uudessa System-on-Chip (SoC) -ratkaisussa hyödynnetään analogista tekniikkaa digitaalisilla komponenteilla.

Digitaalisia FPGA-piirejä (Field Programmable Gate) käytetään elektroniikkalaitteissa jo laajasti. Markkinoilla on myös ohjelmoitavia FPAA-piirejä mutta nykyään ne perustuvat operaatiovahvistimiin, joten ne toteuttavat vain varsin rajallisen määrän toimintoja.

Uuden piiritekniikan tehonkulutus on vain kymmeniä milliwatteja, kun FPGA-piireissä toimitaan wattien tasolla. Pieneen tehonkäyttöön päästään käyttämällä haihtumattomia kelluvien porttien piirirakenteita.

Koekortteja. Kuva: Georgia Tech
FPAA-piirien tehonkulutus on selvästi perinteisiä FPGA-piiritoteutuksia pienempi. Kuva: Fitrah Hamid / Georgia Tech.

Uuden piiritekniikan ohjelmointi perustuu elektronien manipulointiin tarkoilla tavoilla. Käyttämällä elektronien injektion ja tunneloinnin tekniikoita dataa voi poistaa alentamalla elektronien lukumäärän tietyssä solussa pienimpään mahdolliseen arvoon.

Uusi arvo voi olla sitten maksimi elektronien lukumäärää kyseisessä paikassa tai jokin alimman ja maksimin välillä.

Lisää uudenlaisista FPAA-piireistä Nanobitteja.fi -sivustolta (LINKKI) ja tutkimusryhmän artikkeleista ja tutkimusselosteista. (LINKKI)

Aloituskuva:Professori Jennifer Haslerin kädessä FPAA-koekortti. Kuva:  Fitrah Hamid / Georgia Tech.