Raportti 2015: Lentokonekauppa sotki teknologiaviennin

Korkean teknologian tuotteiden vienti säilyi viime vuonna vuoden 2014 tasolla ja oli Tullin mukaan 3,9 miljardia euroa. Tosin ilman kolmen lentokoneen kirjapitovientiä korkean teknologian vientiluvut olisivat olleet selvästi laskusuuntaisia. Kännyköiden tuonti nousi, mutta elektroniikan ja tietoliikenteen komponenttien tuonti laski.

Ulkomaankauppatilaston mukaan suurimmillaan korkean teknologian vienti oli viime vuosikymmenellä, jolloin uuden teknologian osuus Suomen tavaraviennin arvosta oli yli viidennes. Viime vuoden lukuja väritti Finnairin lentokonekauppa tuonti- ja vientiluvuissa Ranskan ja Irlannin osalta.

Suomen korkean teknologian vienti ja tuonti 1995-2015. Lähde: Tulli.
Lähde: Tulli.

Sen sijaan tieteellisten instrumenttien vienti suureni, mutta elektroniikan ja tietoliikennelaitteiden vienti heikkeni hieman viime vuonna vuodentakaisesta.

Suomeen tuotiin puolestaan viime vuonna entistä enemmän tietoliikennettä ja tietokoneita. Suomeen tuotiin viime vuonna kasvavasti lääkkeitä ja erilaisia intrumentteja.

Korkean teknologian vienti Yhdysvaltoihin putosi 15 prosenttia viime vuonna. Vienti Saksaan, Alankomaihin ja Ranskaan kasvoi hieman. Vienti Venäjälle vajosi kolmanneksen ja vienti Ruotsiin noin neljänneksen.

Tuonnissa Kiina oli yhä selvästi suurin tuontimaa viime vuonna. Korkean teknologian elektroniikka, laitteita ja välineitä tuotiin Kiinasta yhdeksän prosenttia vuoden takaista enemmän. Myös tuonti Alankomaista, Saksasta ja Isosta-Britanniasta kasvoi. Tuonti Yhdysvalloista sen sijaan madaltui viidenneksen, ja maan osuus supistui edellisvuoden 11 prosentista kahdeksaan prosenttiin. Myös tuonti Ruotsista oli alavireistä.

Puhelinten tuonti nousi ja komponenttituonti laski

Elektroniikan ja tietoliikennevälineiden tuonnin arvo oli viime vuonna hiukan yli 2,3 miljardia euroa, eli kahdeksan prosenttia edellisvuotta enemmän. Ryhmän tuonnin suhteellinen kasvu oli liki sama myös vuonna 2014.

Nokian Salon tehntaan loputtua Suomeen tuodaan paljon kännyköitä Aasiasta. Puhelinten osuus elektroniikkaryhmän tuonnista oli 28 prosenttia.  Niiden tuonti kasvoi reilun neljänneksen 661 miljoonaan euroon. Hieman alle puolet puhelimista tuotiin Kiinasta ja lähes 18 prosenttia Ruotsin kautta.

Nokian tukiasematuotannon jatkuessa Oulussa tuodaan Suomeen silti entistä enemmän erilaisia tietoliikenneverkkojen laitteita.  Tullin tilastoissa oli viime vuonna 14  prosenttia kasvua 440  miljoonaan euroon. Sen sijaan viestintälaitteiden komponenttien tuonti putosi viidenneksen 123 miljoonaan euroon.

Elektroniikkapiirien ja prosessorien osuus elektroniikkaryhmän tuonnista oli  liki 14 prosenttia.  Niiden tuonnin arvo heikkeni vuodessa 21 prosenttia.  Myös puolijohdekomponenttien tuonti laski,  mutta  laskua  tuli  vain  kuusi  prosenttia.  Tuonnin arvo oli 108 miljoonaa euroa.

LISÄÄ: Suomen korkean teknologian vienti ja tuonti 2015 (LINKKI, pdf)

Kuva: Finnair