Oulu yhdistää 5G- ja IoT-verkot

Oulu hamuaa ykköspaikkaa älykehitykseen rakentamalla pilotointiympäristön teollisen internetin ja 5G-verkkojen toteuttamiseen. Tutkimuskeskus VTT ja Oulun yliopisto rakentavat maailmallakin ainutlaatuisen teknologiaympäristön.

Oulun seudulle rakennetaan kansainvälisesti ainutlaatuista teknologia- ja pilotointiympäristöä, jossa yritykset ja tutkimusosapuolet voivat yhdessä kehittää uusia teollisen internetin ratkaisuja. Kehitteillä oleva pilotti-alusta yhdistää ensimmäisenä maailmassa teollisen internetin ydinteknologiat ja 5G-tietoliikenneratkaisut yhteen toimivaksi ympäristöksi.

Tavoitteena on edistää erityisesti Pohjois-Pohjanmaan alueen yritysten liiketoimintaa ja kansainvälistä kilpailukykyä.  Pilottiprojektin sekä olemassa oleville, että uusille yrityksille, jotta nämä voivat parantaa kilpailukykyään ja tehokkuuttaan uusilla, teollisen internetin mahdollistamilla innovatiivisilla palveluilla ja tuotteilla.

”Ympäristön käyttäjäkunta muodostuu laite- ja järjestelmävalmistajista, palveluntarjoajista ja -tuottajista sekä loppukäyttäjistä”, sanoo projektipäällikkö Marjaana Komi VTT:ltä.

Projektissa VTT:n vastuulla ovat kiinteistöjen teollisen internetin ja elektroniikkapilottituotannon äly-ympäristöt sekä teollisen internetin tietoliikenteeseen tarvittavat 5G-ratkaisut. Oulun yliopiston osuudessa hyödynnetään  Fab Lab -tilojen 3D-tulostusprosesseja ja kehitetään toimintoja teollisuusrobotiikan ja anturoinnin avulla.

Ouluun sijoittuva pilotointiympäristö on osa Hilla-hankekokonaisuutta. Pilottihanke tukee myös hallituksen Esineiden internet -ohjelmaa, ja sillä on lisäksi liityntäpinta massadata-analyysi- ja 5G-integraatiohankkeeseen.

Hila-hankkeen päärahoittajana toimii Pohjois-Pohjanmaan liitto Euroopan aluekehitysrahaston kautta. Muita rahoittajia ovat oululaiset Bittium, Exfo, Iilaakso, Inspector Sec, Oulun Energia, Oulun Moniasunnot, Pehutec, Suomen yliopistokiinteistöt, Valopaa ja YLE.