Ensimmäinen mustetransistori syntyi

Pennsylvanian yliopiston tutkijat ovat onnistuneen valmistamaan ensimmäisen kokonaan musteista tuotetun transistorin. Idealla on kantavuutta tulevaisuudessa erityisesti joustavissa ja puettavissa ratkaisuissa.

Pennsylvanian yliopiston ryhmä käytti nanokiteisiin perustuvaa neljää erilaista mustetta: johdin (hopea), eriste (alumiinioksidi), puolijohde (kadmiumselenidi) ja johdin yhdistettynä seostukseen (sekoitus hopeaa ja indiumia).

Mustetransistorin toteutusvaiheet. Kuva: University of Pennsylvania.
Mustetransistorin toteutusvaiheet. Kuva: University of Pennsylvania.

Tutkijoiden kenttävaikutustransistorit kuvioitiin taipuisan alustan päälle erilaisin pinnoitustekniikoin. Sama voitaisiin mahdollisesti toteuttaa myös lisäaineisiin perustuvilla valmistusjärjestelmillä, kuten 3D-tulostimilla.

Tutkijoille lähtökohtana olikin, voiko mustetta asettaa jollekin pinnalle siten, että ne muodostavat yhdessä toiminnallisen transistorin eivätkä liuota aiemmin luotua kerrosta pilalle.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) sivustolta ja tutkijoiden tiedotteesta (LINKKI).

Kuva  University of Pennsylvania