ETK: Suomi säästi viihde-elektroniikasta

Kodintekniikan myynnin arvo laski ensimmäisellä neljänneksellä seitsemän prosenttia vuoden 2015 lukuihin verrattuna. Erityisen paljon laskua tuli viihde-elektroniikassa, jonka myynti laski 13,2 prosenttia vuoden takaiseen, kertoo Elektroniikan tukkukauppiaitten kodintekniikkatilasto.

Edes kännykät eivät käyneet Suomessa kaupaksi  alkuvuodesta entiseen tahtiin. Tarjonta painottui myös kalliimpaan päähän, mutta niidenkin myynnin arvo laski 6,6 prosenttia.  Älykännyköitä myytiin alkuvuonna 462 102, jossa viime vuoteen verrattuna laskua 12,1 prosenttia.

Peruskännyköitä myytiin 57 299 kappaletta, jossa selvää laskua, mutta kovin runsaasti niitä ei ole enää edes tarjolla.  Myös älykellot myivät viime vuotta vähemmän. Alkuvuonna kelloja myytiin  38 105 kappaletta, mutta keskihinnan kasvu nosti myynnin arvon  25,7 prosenttia plussalle.

Äänentoistolaitteissa kasvuun ylsivät vain muutamat tuotteet, kuten kuulokkeet (2,0 %) ja Bluetooth-kaiuttimet (17,5 %).  Perinteisempien kotistereoiden myynnin arvosta suli alkuvuonna 22,6 ja kappaleissa  38,7 prosenttia. Niitä myytiin enää vajaa 8000 järjestelmää.

tomtom2016
Erilliset autonavigaattorit eivät ole kokonaan hävinneet. Niitä myytiin Suomessa alkuvuonna edelleen yli 13 000 kappaletta. Kuvassa Tomtomin uutuus, joka laskee  ajetun keskinopeuden.

Uudet hinnakkaammat ultra-HD-televisiot nostivat televisiomyynnin arvoa. Kappaleissa taulutelevisioidenkin myynti laski silti neljänneksen.

Ultra-HD-televisioita myytiin runsaat 16 000 alkuvuonna. Digikameroiden myynnin arvo laski kaikissa tuoteryhmissä. Yhteensä laskua kertyi 22,1 prosenttia. Action-kameroita myytiin vajaa 5672 kappaletta alkuvuonna.

Tietokoneiden myynnin arvo nousi 10,3 prosenttia, joka on hyvä luku, kun samaan aikaan tablettimyynnin arvo laski 37,3 prosenttia.

Tablettien keskihinta oli alkuvuonna 300 euroon eli 14,2 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden ensimmäiselle neljännekselle kirjattu 349 euroa.

Isojen kodinkoneiden kysyntää kasvattivat uudisrakentamisen ja remontoinnin piristyminen. Kaupan arvo nousi 4,9 prosenttia.

LISÄÄ: Elektroniikan tukkukauppiaiden tilaston grafiikoineen (LINKKI, pdf)

Kuva: Suomessa myytiin alkuvuoden aikana LG:n tyyppisiä UHD-televisioita yli 16 000.