Korkeakouluille huippunopeat verkot – ensimmäisenä Pohjolassa

Korkeakoulu- ja tutkimusverkko Funet siirtyi kokonaisuudessaan 100 gigabitin aikakauteen ensimmäisenä Pohjoismaista. Superkonekeskus CSC:n operoiman ja kehittämän Funet-runkoverkon kapasiteettipäivitykset on saatu kokonaisuudessaan valmiiksi.

Korkeakoulu- ja tutkimusverkko Funetin datan siirtonopeus kasvoi koko Suomessa lähes kymmenkertaiseksi 100 gigabittiin sekunnissa. Aiemmasta jopa kymmenkertaiseksi kasvanut kapasiteetti mahdollistaa suurten aineistojen siirron helpommin ja kustannustehokkaammin.

funet

’’Suomi on nyt ensimmäinen Pohjoismaa, jossa koko kansallisen korkeakoulu- ja tutkimusverkon runkoyhteydet toimivat 100 Gbit/s -tekniikalla’’, sanoo Funetin kehityspäällikkö Teemu Kiviniemi CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy:stä.

Projekti valmistui ennakoitua nopeammin. Noin puolitoista vuotta kestäneet Funet-runkoverkon kapasiteettipäivitykset valmistuivat huhti-toukokuun vaihteessa, kun Tampereen runkoreititin sekä runkoyhteydet välillä Espoo–Tampere ja Tampere–Kuopio siirtyivät 100 gigabitin aikakauteen.

Lisäksi nyt myös yhteydet Espoosta ja Helsingistä liittävät Funetia käyttävät organisaatiot 100 gigabitin nopeudella NORDUnetin kautta kansainvälisiin tutkimusverkkoihin ja yleiseen internetiin.

Kasvanut yhteyskapasiteetti takaa sen, että suomalaisilla korkeakouluilla ja tutkimuslaitoksilla on pitkälle tulevaisuuteen ruuhkattomat ja huippulaadukkaat yhteydet opetukseen, tutkimukseen ja yhteistyöhön – niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.

Funet-verkossa on noin 75 organisaatiota ja 360 000 käyttäjää.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639