Nokia toi Bell Labsin Suomeen

Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto käynnistivät huhtikuussa tutkimusyksikön datatieteen ja tietoverkkojen tutkimukseen. Yksikkö tekee tiivistä yhteistyötä  Alcatel-Lucent-kaupan myötä Nokialle siirtyneen amerikkalaisen Bell Labsin kanssa.

Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston uusi Nokia Center for Advanced Research (NCAR) -tutkimusyksikön tavoitteena on tunnistaa teollisuudelle tärkeitä tutkimusongelmia, tehdä sekä perustutkimusta että soveltavaa tutkimusta näiden ongelmien ratkaisemiseksi ja mahdollistaa tutkijavaihto osallistuvien yliopistojen ja Nokian välillä.

’’NCAR-tutkimusyksikön visiona on datavetoinen maailma, jossa miljardit esineet ja niiden yhteydet tuottavat valtavasti tietoa. Tähän liittyviä haasteita varten tarvitaan tietojenkäsittelytieteen eri osa-alueiden, kuten tietoverkkojen, kone-oppimisen, tietokantojen ja data-analytiikan yhdistämistä’’, sanoo professori Sasu Tarkoma Helsingin yliopistosta.

NokiaBellLabsNokia teki NCAR-tutkimusyksikön perustamista varten Helsingin yliopistolle 150 000 euron lahjoituksen. Tämän lisäksi Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta tukee hanketta 100 000 eurolla. NCAR tekee tiivistä yhteistyötä Nokian Labsin kanssa eräänlaisena ”Suomen Bell Labsina”.

Tutkimusyksikön perusrahoitusta käytetään avoimeen tutkimukseen. Tämän lisäksi yksikkö koordinoi tutkimusprojekteja. NCAR-tutkimusyksikkö käynnistyi huhtikuun lopussa.  Sen toimintaa koordinoidaan Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselta, ja sitä vetää professori Sasu Tarkoma. Professori Antti Ylä-Jääski Aalto-yliopiston tietotekniikan laitokselta on NCAR-tutkimusyksikön varajohtaja.

Ensimmäiset hankkeet liittyvät esineiden Internetiä tukeviin verkkoteknologioihin, tulevaan 5G-verkkoarkkitehtuuriin, tehokkaisiin tietoliikenneprotokolliin ja verkon älykkyyden lisäämiseen.

TAUSTAA: Bell Labs on tunnettu tuotekehitys- ja tutkimusyksikkö, joka syntyi vuonna 1925 osaksi yhdysvaltalaista puhelinyhtiö AT & T:tä ja myöhemmin osaksi Lucentia ja Alcaltel-Lucentia. Nykyisin Bell Labs on osa Nokiaa. Hyvä tuntuma tietoliikenteeseen jatkuu, sillä  kesäkuun alussa Nokian Bell Labs julkaisi kesäkuun ensimmäisen 5G-kirjansa (LINKKI).

LISÄÄ: Nokia Bell Labs (LINKKI), historiaa (LINKKI)  ja Nokia Center for Advanced Research-tutkimusyksikkö (LINKKI).

Kuva: NCAR, tietoliikenteen Low Latency Transport Protocols -tutkimus.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639