Parannus optiseen tiedonsiirtoon – kuviosta apua

Perinteiset optiset viestintäjärjestelmät moduloivat lähetettävän valon amplitudia, vaihetta, polarisaatiota, väriä ja taajuutta käyttäen. Nyt avuksi aiotaan ottaa valon eräänlaiset kuviot – valon jakautumisen intensiteetti, mikä on se miltä se näyttää kamerassa tai näytöllä. 

Witwatersrandin yliopiston tutkijat Etelä-Afrikan Johannesburgista ovat selvittäneet vaihtoehtoisia tapoja, jolla pystyttäisiin ylittämään perinteisen optisen siirtokapasiteetin. Uusin tutkimuslöytö osoittaa potentiaalisesti linkin kaistanleveyttä 100-kertaisesti.

Valolla on ”kuvio” – valon jakautumisen intensiteetti, mikä on se miltä se näyttää kamerassa tai näytöllä. Koska tällaiset kuviot ovat ainutlaatuisia, niitä voidaan käyttää koodaamaan informaatiota niin, että kukin kuvio vastaa yhtä kanavaa.

Työssään tutkijat käyttivät nestekidenäytölle (LCD) tehtyjä digitaalisia hologrammeja ja osoittivat, että on mahdollista saada hologrammi koodattua yli sadalla kuviolla ja useilla väreillä.

Seuraava vaihe on siirtää työ pois laboratoriosta ja kokeilla tekniikkaa reaalimaailman järjestelmissä.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) sekä tutkijoiden tiedote (LINKKI), tutkimusseloste (LINKKI, pdf), Popular Mechanic 5/2016 -artikkeli (LINKKI, pdf)  ja videoesitys (LINKKI)

Kuva: University of The Witwatersrand

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!