Mobiililaajakaistalle lisää tilaa – televisiotaajuudet uusiksi

Television antenniverkon hyödyntämä 700 MHz:n taajuusalue siirtyy vuoden 2017 alussa langattoman laajakaistan käyttöön. Taajuusalueen kaventuessa tv-verkkojen lähetystaajuuksia on järjesteltävä uudelleen. Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueella taajuusmuutokset alkavat parin viikon kuluessa.

Taajuusmuutosten vuoksi television antennijärjestelmän päävahvistimeen on viritettävä uudet lähetystaajuudet niissä kohteissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Joissakin tapauksissa antennijärjestelmän päävahvistin voidaan joutua uusimaan, jotta viritystyö on mahdollista tehdä.

Taajuusmuutokset koskevat Digitan operoimaa UHF-taajuusalueen antennitelevisioverkkoa, mutta eivät kaapelitelevisioverkkoja, eikö DNA:n operoimaa VHF-taajuusalueen antennitelevisioverkkoa.

Televisiokanavien taajuusmuutokset alkavat Espoon ja Fiskarsin päälähetysasemilla 5.9.2016 alkavalla viikolla.  Päälähetysasemalla tehtävien taajuusmuutosten jälkeen televisiolähetykset lähetetään rinnakkain sekä uusilla että vanhoilla taajuuksilla noin kuukauden ajan. Täytelähetinasemilla ei yleensä lähetetä rinnakkaislähetyksiä.

Antenniurakoitsijan tehtyä kiinteistössä viritystyöt on taloyhtiön asukkaiden tehtävä televisioiden tai digiboksien kanavahaku uudelleen. Useimmat tv-vastaanottimet tekevät kanavahaun automaattisesti. Taloyhtiöiden velvollisuus on tiedottaa asukkaille ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Omakotitaloissa ja niissä pientaloissa, joissa ei ole yhteisantennijärjestelmää, ei yleensä tarvita muutostöitä. Mikäli antennijärjestelmä on kunnossa, riittää television tai digiboksin kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutokset alueella on tehty.

LISÄÄ: Lähetinasemakohtaiset aikataulut Digitan verkkopalvelusta (LINKKI) ja video antennitelevisioverkon muutoksista (LINKKI, video).

Kuva: Tekes / Juha Suuronen

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639