Älykäs piilolinssi langattomaan verkkoon?

Yhdysvaltalaisen Washingtonin yliopiston tutkijat ovat luoneet uuden näppärän tavan kommunikoida laitteille, joihin ei paristot mahdu.  Keskinäisen sironnan (Interscatter) tekniikka sopisi esimerkiksi älykkäiden piilolinssien viestintään langattomissa Wifi-verkoissa.

Washingtonin yliopiston tutkijoiden kehittämä keskinäisen sironnan (Interscatter) muuntaa Bluetooth-signaalit Wifi-lähetteiksi.  Uusi tekniikka mahdollistaa esimerkiksi implantoitujen laitteiden tai älykkäiden piilolinssien ja luottokorttien viestinnän Wifi-verkossa.

Käyttämällä vain heijastuksia, esimerkiksi uudenlainen piilolinssi voisi muuntaa Bluetooth-signaaleja vaikkapa Wifi-lähetteiksi, jotka voidaan lukea älypuhelimella. Järjestelmä siirtää dataa 802.11b:llä 2-11 megabittiä sekunnissa.

Järjestelmä tukeutuu takaisinsirontaan, jonka avulla eri tavoin toimivat laitteet voivat vaihtaa tietoja heijastamalla olemassa olevia signaaleja. Se hyödyntää Bluetooth-, Wifi- tai ZigBee-radioita sekä lähteenä että vastaanottimena heijastesignaaleille.

Haasteena on kuitenkin se, että takaisinsironnan prosessi luo ei-toivotun peilikuvakopion signaalista, joka kuluttaa paljon kaistanleveyttä sekä häiritsee verkkoja. Tutkijat kehittivät tosin myös yksisivukaistaisen takaisinsironnan poistamaan tahattoman sivutuotteen.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI)

Kuvat: Mark Stone / University of Washington

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa