Tehokas litium-metalliakku tuotantoon

Amerikkalaisen akkufirma A123 Systemsinongelmat antoivat tilaa muutama vuosi sitten uudentyyppisen llitium-metalliakun kehittämiseen. Nyt akun ympärille syntynyt SolidEnergy kertoo tuovan nykyakkuja tuplasti tehokkaamman akun tuotantoon jo marraskuussa.

Massachusetts Institute of Technology  MIT:stä ponnistanut Solid Energy Systems valmistautuu kaupallistamaan ladattavaa litiummetalliakkuaan. Yhtiö aikoo tuoda akut kaupallisesti älypuhelimiin ja puettavaan elektroniikkaan alkuvuodesta 2017 ja sähköautoihin vuonna 2018.

Solid_Energy_systems_akkujen_koko_iPhone
Solid Energyn akun ja vastaavan tehoisen Applen iPhonen LiIo-akun kokoero. Kuva: Soild Energy Systems

Ensimmäinen uusien akkujen käyttökohde ovat pienkopterit (drones), joihin akut ovat  tulossa jo marraskuussa 2016. Yritys ei itse valmista akkuja vaan kehittää vain materiaaleja akkuvalmistajien käyttöön.

Vuonna 2012 Qichao Hun perustama Solid Energy Systems on kehittänyt litiummetalliseen akkuun useita materiaali-innovaatioita jotka tekevät sen kaksi kertaa niin energiatiheäksi, mutta yhtä turvalliseksi ja kestäväksi kuin litium-ioni-akut, joita nykyään käytetään kuluttajaelektroniikassa.

Uudessa akussa vaihdetaan myös yleinen anodimateriaali, grafiitti hyvin ohueen litium-metallikalvoon, johon mahtuu enemmän ioneja. Hun loi myös uudenlaisen kvasi-ionisen nestemäisen elektrolyytin, joka ei ole helposti syttyvää ja sillä on lisäksi kemiallisia muutoksia erottimen ja kennojen rakenteeseen estämässä sitä reagoimasta negatiivisesti litium-metallin kanssa.

LISÄÄ: Suomalainen Nanobitteja.fi (LINKKI) ja artikkeli Nature-lehdessä (LINKKI,pdf)

Aloituskuva: Eri valmistajien akkurakenteita ja niiden suoritusarvoja, Solid Energy Systems

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639