3D-tulostuksella mittauslaitteille suojakotelot

Ilmatieteen laitoksen Lapin ilmatieteellinen tutkimuskeskuksessa on kokeiltu 3D-tulostusta erilaisten mittalaitteiden suojaamiseen. Omien tarpeiden lisäksi tulostuksen kaavaillaan tuottavan myös uutta yritystoimintaa Lappiin. 3D-tulostus kiinnostaa entistä useampia toimijoita.

Lapin ilmatieteellinen tutkimuskeskus (LIT) Sodankylässä ylläpitää laajaa säähavainto- ja tutkimusmittalaitteiden verkostoa. Ankarat sääolot ja talviolosuhteet vaativat havaintolaitteisiin mm. koteloita, jotka suojaavat laitteita lumelta. Nyt laitos on toteuttanut ensimmäiset suojakotelot 3D-tulostuksella.

”Pahimmillaan laitteissa ei ole lainkaan huomioitu niiden käyttöä talviolosuhteissa, jolloin sääsuojaus on ratkaistava itse tavalla tai toisella. Tällaisiin ongelmiin olemme hakeneet ratkaisua 3D-tulostuksesta jo muutaman vuoden ajan”, kertoo tutkija Riika Ylitalo.

Lapin ilmatieteellinen tutkimuskeskus on tiettävästi ainoa 3D-tulostamista toiminnassaan kokeillut organisaatio Sodankylässä.

”Huomasimme nopeasti, että 3D-tekniikka voisi tarjota myös muille Lapin yrityksille monenlaisia mahdollisuuksia. Tämän takia halusimme tarjota muillekin vastaavan mahdollisuuden 3D-tulostamisen hyödyntämiseen.”

Lappiin 3D-tulostustoimintaa

Eurooppalaisen EAKR-rahoituksen saaneessa ”3D – liiketoimintaa Lapin yrityksille” -hankkeessa Ilmatieteen laitos on hankkimassa ammattilaistasoisen 3D-tulostusjärjestelmän, jolla sääsuojia, mutta myös muunlaisia komponentteja, kuten varaosia ja optisten mittalaitteiden kohdistimia, voidaan valmistaa itse.

”Hankkeessa pyritään kuitenkin samalla levittämään tähän mennessä kertynyttä tietämystä 3D-tulostuksesta myös muille Lapin yrityksille, sillä tekniikasta voi olla hyötyä monilla eri aloilla’’, sanoo Ilmatieteenlaitoksen tutkija Riika Ylitalo

Hankkeen ideana on hänen mukaansa tehdä 3D-tulostustoiminnan käynnistäminen, tarjolla oleva laitteisto sekä viime kädessä tulostustuotteet tutuksi paikallisille yrityksille, jotta ne voivat itse löytää kipinän oman 3D-tulostukseen pohjautuvan liiketoiminnan käynnistämiseen.

Hankkeen pitkän aikavälin tavoitteena on saada hankkeessa mukana olevat yritykset käynnistämään omaa 3D-liiketoimintaa.

Ilmatieteen laitos on avannut jo tarjouspyynnön 3D-tulostimien valmistajille (LINKKI).

Kuvituskuva: 3D-tekniikkaa, CES 2015.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!