Avoimen suunnittelun prosessorihirmu

Princetonin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen piirihirmun, joka on suunniteltu erityisesti massiivisiin palvelinkeskuksiin. Piton perustuu avoimiin RTL-suunnittelurakenteisiin ja skaalautuva arkkitehtuuri mahdollistaa jopa tuhansia ytimiä yhdessä sirusssa.

Mikrojen PC-suorittimissa on tyypillisesti neljä tai kahdeksan ydintä. Viime vuosina on kehitetty piirejä, joissa on useita kymmeniä ytimiä.  Yhdysvaltalaisen Princetonin tukijoiden skaalautuva arkkitehtuuri voi mahdollistaa tuhansia ytimiä yhdessä sirussa sekä puolen miljardin ytimen palvelinkeskuksia.

Arkkitehtuurissa hyödynnetään prosessoritasolla samanaikaisesti samalla sirulla toimivien ohjelmien yhtäläisyyttä.  Toinen innovaatio sisällytettiin Pitonin sirulohkoihin, liittyen kilpailevien ohjelmien pääsyyn tietokoneen yleiseen muistiin. Piton saa tehokkuutta myös välimuistin hallinnasta.

Jouduttaakseen tulevaa sirun kehitystä hyödyntää ja laajentaa Pitonin arkkitehtuuria, Princetonin tutkijat ovat tehneet sen RTL- rekisterisiirtotason suunnittelun avoimeksi ja siten yleisön ja tutkijoiden saataville. Tämä onkin ensimmäisiä kertoja kun laitteistotaso asetetaan avoimeen kehitykseen.

Tutkijaryhmä esitteli piiriratkaisuaan muutama päivä sitten Piilaakson Hot Chips -kongressissa. Tapahtumassa olivat esillä myös monia muita kiintoisia projekteja, kuten IBM:n ja Intelin tuleva Power9, ARM:n superkoneideat  ja AMD:n uusi Zeb-prosessoriarkkitehtuuri (LISÄÄ, uutisia).

Kuvassa Pitonin testisiru, joka on valmistettu IBM;n 32 nm:n SOI-prosessilla.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), tutkijoiden artikkeli (LINKKI) ja esitys Hot Chips -tapahtumassa (LINKKI, pdf). OpenPito-kehittäjäsivusto (LINKKI).

Kuva: Hot Chips -kalvot

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639