Uutuuskangas kerää sähköä liikkeestä ja auringosta

Kankaat, jotka voivat tuottaa sähköä fyysisestä liikkeestä ovat olleet käytössä jo jonkun vuoden. Nyt yhdysvaltalaisen Georgia Institute of Technologyn tutkijat ovat tuottaneet kudoksen, joka kerää samanaikaisesti energiaa sekä auringosta että liikkeestä.

Normaaleja tekstiilikoneita käyttäen amerikkalaistutkijat kutoivat yhteen aurinkokennoja, jotka on valmistettu kevyistä polymeerikuiduista sekä kuitupohjaisia tribosähköisiä nanogeneraattoreita.

”Tämä hybridi tehotekstiili esittää uutta ratkaisua ladata laitteita kentällä jostain niin yksinkertaisesta kuin tuulen vireestä aurinkoisena päivänä”, toteaa tutkimusta vetänyt professori Zhong Lin Wang.

alykangas_georgia_institute_of_technology_lahi_www
4 x 5 senttimetrin kokoinen kudos varasi minuutissa  kahden millifaradin kondensaattorin kahteen volttiin.

Tribosähköiset nanogeneraattorit yhdistelevät tribosähköistä vaikutusta ja sähköstaattista induktiota generoimaan pienen määrän sähkövirtaa mekaanisesta liikkeestä.

Kuitupohjainen tribosähköinen nanogeneraattori tuottaa energiaa, kun tietyt materiaalit varatuvat sähköisesti, kun ne tulevat liikkuvaan kosketukseen eri materiaalin kanssa.

Wang visioi, että tätä kangasta, joka on 320 mikrometriä paksu, kudottuna yhteen villalankojen kanssa, voitaisiin sisällyttää telttoihin, verhoihin tai vaatteisiin.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden artikkeli Nature-tiedelehdessä 12.9.2016 (LINKKI)

Kuvat: Georgia Institute of Technology

 

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

 

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!