Suomi voimalla itseohjautuviin laivoihin

Maailman ensimmäinen itseohjautuvien laivojen järjestelmä syntyy Itämerelle. Autonomisen meriliikenteen tavoite on asetettu vuoteen 2025. Ensimmäiset uuden DIMECC-tutkimuskeskittymän kokeilut ja sovellukset koskevat rahtilaivoja ja tavaraliikennettä.

Meriteollisuuden piiriin perustetaan autonomisen meriliikenteen kehittämisen ekosysteemi. Tavoitteena on luoda Itämerelle maailman ensimmäinen autonominen meriliikenne eli järjestelmä, jossa laivat kulkevat itseohjautuvasti.

DIMECC:n organisoimassa ekosysteemissä on mukana Meriteollisuus ry:n kautta lähes 60 yritystä sekä suurina investoijina mm. Cargotec, Ericsson, Meyer Turku, Rolls-Royce, Tieto, ja Wärtsilä. Osana ekosysteemiä liikenne-ja viestintäministeriö sitoutuu tukemaan miehittämättömien alusten testausta Suomessa.

”Maailmalla on meneillään kilpajuoksu. Nyt on oltava nopeita. Tämän vuoksi valitsimme DIMECCin ekosysteemin toteuttajaksi”, kertoo autonomisen merenkulun edelläkävijäyritys Rolls-Royce Marinen johtaja Sauli Eloranta.

”Nyt on löydetty kunnianhimoinen konkreettinen tavoite, jonka myötä voidaan luoda uutta liiketoimintaa. Tekes haluaa jakaa riskiä tätä ekosysteemiä rahoittamalla. Toivotamme koko maailman innovaattorit tervetulleeksi Suomeen, jossa on paras kokeilualusta”, toteaa Tekesin johtava asiantuntija Rauli Hulkkonen.

Ekosysteemin rahoituksesta puolet tulee Tekesistä. Tekes on sitoutunut rahoittamaan autonomisen meriliikenteen ekosysteemin kehittämistä ja edistämään uusien innovaatioiden markkinoille tuloa tulevina vuosina.

”Erityisesti olemme innostuneita tuomaan yhteen Suomen maailmanluokan ICT-osaamisen ja meriteollisuuden vahvat toimijat. Projektissa syntyy uusia verkostoja ja uraauurtava yhteisö älykkäälle meriteollisuudelle”, sanoo Tekesin Arktiset meret -ohjelmaa vetävä Piia Moilanen.

”Ekosysteemi on jatkumo pitkäaikaiselle määrätietoiselle kehitystyöllemme, jossa olemme kätilöineet innovaatioita yli toimialarajojen. Suomessa on maailmanluokan meriteknologia ja ICT-kyvykkyys. Nämä uudella tavalla yhdistämällä tavoite on realistinen ja erittäin tärkeä koko Suomelle”, toteaa DIMECC Oy:n toimitusjohtaja Harri Kulmala.

”Suomesta ei puutu ideoita. Voimme saada valtavat meriteollisuuden investoinnit ja uuden työllisyyden kohdentumaan Suomeen, kun kiihdytämme IoT-alueella, otamme big datan hyödyt käyttöön ja nostamme tuotteemme uusille laatu- ja varmuustasoille. Se vaatii rohkeutta ja nopeutta”, kommentoi Meriteollisuus ry:n puheenjohtaja Juha Heikinheimo.

Teknologiateollisuus , jonka toimialayhdistys Meriteollisuus on, linjasi syyskuun alussa, että DIMECC Oy on uudenlainen innovaatioalusta, jota käytetään 100 000 työpaikan synnyttämiseen. ”Ekosysteemi mahdollistaa merkittävän innovaatioihin perustuvan investointien aallon. Tämä luo kilpailukykyä, työpaikkoja ja hyvinvointia”, päättää Kulmala.

Kuva: Rolls-Royce

LISÄÄ: DIMECC Oy (LINKKI) ja Tekesin Arktiset meret -ohjelma (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!