Tuore fysiikan nobelisti Suomessa

Nobelin fysiikan voittajakolmikkoon kuuluva professori Michael Kosterlitz työskentelee parhaillaan Espoossa, Aalto-yliopiston Visiting Fellow -tutkijana. Muut palkitut ovat David Thouless ja Duncan Haldane.

Fysiikan Nobel myönnettiin eksoottisia aineen olomuotojen muutoksia tutkivalle kolmikolle. Heistä Brownin yliopistossa Yhdysvalloissa työskentelevä Kosterlitz on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista teoreettisen tiiviin aineen ja tilastollisen fysiikan tutkijoista.

Kosterlitz on parhaillaan kahden kuukauden tutkijavierailulla Aallossa, jossa professori Tapio Ala-Nissilän ryhmä tutkii samoja suprajohteisiin liittyviä aiheita teknillisen fysiikan laitoksella. Kosterlitz on tehnyt yhteistyötä monien Aallon tutkijoiden ja jatko-opiskelijoiden kanssa jo 1990-luvulta saakka.

”Viime aikoina olemme yhdessä Michael Kosterlitzin kanssa tutkineet pintarakenteita ja työstäneet uutta teoreettista lähestymistapaa nestemäisen aineen kiinteytymiseen. Olemme erittäin iloisia, että tutkijakolmikon pitkäjänteinen ja uraauurtava tutkimus sai arvokkaan tunnustuksen”, kertoo professori Tapio Ala-Nissilä.

Nobelin fysiikan palkinnon arvo on kahdeksan miljoonaa kruunua eli runsaat 800 000 euroa.

Milloin suomalainen saa Nobelin?

Kansainvälisessä lehdistössä arvailtiin viikkoja potentiaaleja ehdokkaita fysiikan Nobelin saajaksi. Helsingin Sanomien jutussa Aallon professori Maarit Karppinen ehdotti Nobelin saajaksi Suomesta ALD-pinnoitusteknologian kehittänyttä Tuomo Suntolaa, mutta ainakaan vielä ei tärpännyt.

LISÄÄ: Nobel-tiedote 4.10.2016 (LINKKI)  ja Helsingin Sanomien taustoittava ennakkouutinen (LINKKI) ja lista kaikista fysiikan Nobelin saaneista (LINKKI, wikipedia).

Kuva: Fysiikan nobelisti Michael Kosterlitz. Kuva: Markku Ojala, Kuvatoimisto Compic-Photos & Aalto.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639