Ruotsista täysvärinen sähköpaperi

Chalmersin teknisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet perustan uudelle sähköiselle ”paperille”. Syntyi materiaali, joka on alle mikrometrin, joustava ja antaa kaikki värit, jotka vakiomallinen ledinäyttökin tarjoaa.

Keksintö toteutui, kun göteborilaisen Chalmersin teknisen yliopiston Andreas Dahlin ja tohtorikoulutettava Kunli Xiong tutkivat johtavien polymeerien nanorakenteita he huomasivat, että yhdistelmästä voisi luoda sähköisiä näyttöjä, jotka ovat yhtä ohuita kuin paperi.

Vuotta myöhemmin tulokset olivat valmiita julkaistavaksi. Syntyi materiaali, joka on alle mikrometrin ohut, joustava ja antaa kaikki värit, jotka standardi ledinäyttö toteuttaa. Uusi kalvo ei loista kuten tavallinen näyttö, vaan heijastaa ulkoista valoa, joka valaisee sen.

chambersu2www
Kuva: Kunli Xiong/Chalmers University of Technology

/Chalmers University of Technology

Uusi rakenne toimii erittäin hyvin kirkkaassa valossa, kuten auringossa, toisin kuin tavalliset ledinäytöt, jotka toimivat parhaiten pimeässä. Toimintatapansa vuosi se tarvitsee hyvin vähän käyttöenergiaa.

Materiaali ei ole vielä aivan valmis sovellettavaksi, mutta perusta on nyt olemassa. Ryhmä on testannut ja rakentanut muutaman pikselin RGB-väreihin perustuen kokeilunäytön.

Yksi este tuotekehitykselle onkin kulta ja hopea mitkä tekevät valmistuksen kalliiksi. Kultaa on kalvossa vain 20 nanometrin paksuudelta mutta ongelma on, että sitä hukkaantuu paljon valmistusvaiheessa.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden artikkeli tekniiikasta (LINKKI)

Kuva: Mats Tiborn/Chalmers University of Technology

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639