Hyvä ikä 2016: Uusinta anturiteknologiaa ikäihmisille

Vanhusten kotona asumista ja toimintakykyä havainnoiva anturiteknologia tulee kehittymään VTT:n mukaan nopeasti. Jo nyt teknologia helpottaa elämää, sanoi VTT:n johtava tutkija Jaana Leikas perjantina Tampereella päättyneillä Hyvä Ikä -messuilla.  Uusin anturiteknologia hyödyntää langattomia yhteyksiä.

Antureihin perustuvien järjestelmien avulla voidaan tukea entistä paremmin kotona asuvia vanhuksia. Tietyt arkirutiinien muutokset voivat viestiä vaikkapa muisti- tai muusta sairaudesta. Jos jääkaapin ovi ei aukea pitkään aikaan tai jos yöllä kylpyhuoneessa käydään usein, on syy VTT:n Jaana Leikaksen mukaan  tarpeen selvittää.

’’Oikea-aikainen havainnointi on ensiarvoisen tärkeää, jotta tiettyä palvelua ja apua voidaan tarjota vanhukselle nopeasti, sanoo Jaana Leikas. Hän puhui viime viikolla järjestetyn Hyvä Ikä -messujen yhteydessä pidetyssä Ikäteknologiakeskuksen ja Vanhustyön keskusliiton seminaarissa, joka käsitteli arkea tukevaa teknologiaa.

’’Tulevaisuudessa kotona asuvan ikääntyneen ihmisen arkea voidaan seurata samanaikaisesti useiden eri antureiden avulla. Tässä kehityksessä kaikkein tärkeintä on eettinen suunnittelu. Mitä seurataan, kenen ehdoilla ja miksi? On määriteltävä kuka tietoja hyödyntää ja millä oikeudella’’, Leikas sanoo.

Hyvä Ikä -messut pidettiin 20.–21.10. Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa. Ikääntymisen ratkaisuihin ja asiantuntijatietoon tutustui siellä noin viisituhatta kävijää. Messujen pääteemana oli oppiminen ja digitalisaatio. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Vanhustyön keskusliitto, Invalidiliitto ja Expomark.

Hän painottaa, että vanhukset tulee saattaa teknologian äärelle niin, että he voivat ottaa sen vastaan omista lähtökohdistaan. Uudet asiat ovat kuitenkin seminaaripuhujien mielelle hyvästä.  Teknologiakin voi olla positiivinen haaste, joka hyödyttää niin mieltä, terveyttä kuin toimintaa. Oppiminen on keino ennaltaehkäistä muistisairauksia, seminaaripuhujat muistuttivat.

Tapahtumassa oli esillä oululaislähtöisen 9Solutions-yrityksen älykäs poistumisvalvontajärjestelmä, joka tietää, onko asukas asuntonsa ulko-oven avattuaan jäänyt kotiinsa vai lähtenyt ulos.  Järjestelmä vähentää ovesta kurkkaamisen aiheuttamia aiheettomia hälytyksiä jopa 90 prosenttia.

Monet ikäihmiset vain vilkaisevat ulos asuntonsa ovesta tai käväisevät postilaatikolla, jolloin perinteiseen turvapuhelinjärjestelmään kytketty ovihälytin tekee aina hälytyksen. Turhat hälytykset aiheuttavat turva-avustajien varmistuskäyntejä, jotka myös häiritsevät asukkaiden tavallisia askareita. Uuden järjestelmän avulla voimavaroja säästyy, kun turhat kotihälytykset jäävät pois.

Hyvä esimerkki uuden teknologian käyttäjästä on ns. valtakunnan virallinen vanhus Aira Samulin, 89 vuotta, joka on päättänyt asua kotonaan loppuun saakka. Aira asuu robotin kanssa.

”Robotti valvoo, minä nukun,” Aira Samulin kommentoi.

Robotilla hän tarkoittaa kotiinsa asennettua turvapalvelua, suomalaista OMAsenioria. Siinä asunnon seinille asennetaan langattomia tunnistimia, joiden avulla asukkaan liikkeitä voidaan seurata.  Järjestelmän koko ajan oppiva algoritmi huomaa elämänrytmissä tapahtuvat muutokset ja hälyttää niissä tapahtuvista poikkeamista läheisille. Järjestelmä osaa kertoa, milloin yksin asuva henkilö saattaa tarvita apua.

LISÄÄ: Ikäihmisille sopivaa tekniikkaa on esillä vuoden päästä Tampereen messujen Apuväline 17 -messuillla 9.-11.11.2017 (LINKKI).

Kuva: VTT kehittää uusinta anturitekniikkaa ja niiden sovelluksia. Kuvassa tutkimuslaitoksen kehittämä hikoilun hoitolaite. (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639