Mars-laskeutuja tuhoutui – mukana meni suomalaistekniikkaa

Laajalti seurattu Mars-laskeutuja Schiaparelli murskaantui keskiviikon laskuyrityksessään. Epäonnistuneessa laskeutumisessa murskaantui myös suomalaista anturi- ja tietotekniikkaa.

Viime keskiviikkona tehty laskeutuminen ei mennyt alkuperäisten suunnitelmien mukaan vaan Schiaparelli murskaantui liian kovassa vauhdissa Marsin pinnalle.

Laskeutumisen jälkeen Schiaparelli piti tehdä tutkimushavaintoja Marsin kaasukehästä muutaman päivän ajan, kunnes sen akku olisi loppunut. Mukana meni myös Marsin kaasukehää havainnoiva DREAMS-tutkimuslaitteisto, jossa oli runsaasti suomalaista tekniikkaa.

Mittauslaitteistossa oli Ilmatieteen laitoksen kehittämät kaasukehän painetta ja kosteutta mittaavat laitteet DREAMS-P ja DREAMS-H. Niissä oli mukana myös Vaisalan anturiteknologiaa.

Mittauslaitteiden lisäksi nyt mukana oli mittaustietokone, joka oli integroitu DREAMS-P -paineinstrumenttiin. Se oli rakennettu autoihin kehitetyn vähävirtaisen ja kyvykkään mikrokontrollerin ympärille. DREAMS on lyhenne sanoista Dust Characterization, Risk Assessment, and Environment Analyser on the Martian Surface.

Vaisalan kosteusanturit ja osa paineantureista ovat saman tyyppisiä kuin NASAn Curiosity-mönkijän mukana olevissa Ilmatieteen laitoksen laitteissa. Näiden lisäksii haluttiin kokeilla Vaisalan uusia tarkempia paineantureita, joiden käytöstä avaruudessa ei ollut vielä kokemusta.

Vaisala Oyj:n lisäksi instrumenttien kehitykseen olivat osallistuneet Peura Oy, Skytron Oy ja Ideal Engineering Oy.

Suomalaista mittaus- ja ohjauslaitteistoa on aikaisemmin ollut muun muassa NASAn Curiosity-marsmönkijän (2012 -) ja Mars Phoenix -laskeutujan kyydissä (2008). Laitteita on lähetetty myös Saturnuksen Titan-kuuhun, jonne ESAn ja NASAn yhteinen Huygens-luotain laskeutui tammikuussa 2005.

LISÄÄ: Schiaparelli-laskeutumisuutinen 20.10.2016 (LINKKI) ja kuvat laskeutujasta Marsin pinnalla 21.10.2016 (LINKKI) sekä Helsingin Sanominen 23.10.2016 artikkeli laskeutujan tuhoutumisesta (LINKKI).

Kuva: ESA:n ennakkovideolta.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!