Tesla tuo akkutehtaan Eurooppaan – Vaasa ehdolle

Vaasan kaupunki tutkii mahdollisuutta saada alueelleen Teslan gigaluokan akkutehtaan. Teslan ensimmäinen litiumioniakkuja valmistava Gigafactory avattiin Nevadassa viime heinäkuussa. Kolme viikkoa sitten Tesla kertoi rakentavansa akkutehtaan myös Eurooppaan.

Sähköautojen valmistaja Teslan ensimmäinen Gigafactory on maailman suurimpia rakennuksia, valmistuessaan sen laajuus on lähes miljoona neliömetriä. Tehtaan akkutuotannon vuotuinen kapasiteetti on 35 gigawattituntia.

Tehtaan rakennuskustannukset ovat viisi miljardia dollaria, ja sen Nevadan osavaltiolle tuomaksi hyödyksi on laskettu 100 miljardia dollaria. Akkujen lisäksi tehtaassa tullaan myöhemmin valmistamaan sähköautoja. Vastaavanlaisia akkutehtaita on suunnitteilla myös muilla autovalmistajilla.

Uusien akkutehtaiden sijoituspaikoista tullaan käymään kovaa kisaa samaan tapaan kuin Googlen ja muiden isojen internet-toimijoiden datakeskuksista. Siksi Vaasa kokoaa tehdashankkeen edistämiseksi koalitiota, johon tulee kuulumaan hankkeen kannalta keskeisten teknologioiden, tutkimuksen, logistiikan, talousvaikutusten, projektijohdon ja kansainvälisen viestinnän asiantuntijoita.

Hankkeen ensimmäinen vaikuttavuusarviointi ja tarkempi prosessikuvaus valmistuu vuoden 2017 ensimmäisen neljänneksen aikana. Vaasalaiset uskovat, että alueen etuna olisi kilpailijoita vastaan Pohjoismaiden merkittävin energiateknologian keskittymä sekä lähellä, Kaustisella oleva Euroopan suurin litium-esiintymä. Siitä  jalostettavaa litiumkarbonaattia käytetään juuri litiumioniakuissa.

Uuden energiateknologian osaamisen ja akkutuotannossa tarvittavien raaka-aineiden yhdistelmä on vaasalaisten mukaan  ainutlaatuinen. Vaasassa on suurien ABB:n ja Danfoss-Vaconin lisäksi pitkälti tostasataa muuta energiateknologian yritystä, joiden synergiaetuihin luotetaan akkuprojektissa.

Teslan Gigafactoryn hakua tukee Vaasan kaupungin lisäksi tuleva elinkeinoministeri ja kansanedustaja Mika Lintilä. Hänen mielestään tehdashanke osoittaa juuri sellaista rohkeutta ja yritteliäisyyttä mitä Suomessa nyt laajemminkin tarvitaan. ’’Tämä on hieno mahdollisuus koko Suomelle, olen hankkeesta erittäin innostunut. Tulen omalta osaltani tukemaan hanketta niin paljon kuin on mahdollista’’, Lintilä sanoo.

LISÄÄ: Vaasan seudun Gigafactory-projekti (LINKKI) ja Vaasan energiateknologian klusteri (LINKKI) ja Teslan Nevadan akkuprojekti (LINKKI)

Kuva: Havainnekuva, miltä Teslan Gigafactory  näyttäisi suomalaisessa maalaisympäristössä.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016