Älyteräksestä syntyy materiaalien internet

Ruotsalainen teräsjätti SSAB on saanut päätökseen ensimmäisen vaiheen kehitys- ja tutkimusprojektista, jossa tutkitaan älyteräksen digitaalista alustaa, jonka avulla teräkseen voitaisiin ladata valmistus- ja muuta tietoa. Identiteettikoodi yhdistäisi teräslevyn ja sitä koskevan tiedon teräslevyn hyödyntäjälle ja loppuasiakkaalle. Uutta ideaa kokeillaan pilottihankkeessa, jossa on mukana Suomesta muun  muassa Meyer, Cajo, Dimecc ja alan tutkimuslaitokset.

Mitä jos autossasi, talossasi tai lomakohteeseen sinua kuljettavassa risteilyaluksessa oleva teräs olisi varustettu koko sen elinkaaren aikana kerääntyvällä tiedoilla. Jokainen teräslevyn tu

Cajo Technologies on mukana pilottihankkeessa, jossa kehitetään uudenlaista teräksen materiaalitietojen integrointia tuotteeseen.
Kempeleläinen Cajo Technologies on mukana älyteräksen pilottihankkeessa.

otantoketjun osa voisi kartuttaa tietoja ja hyödyntää niitä, ja viime kädessä loppukäyttäjät – yritykset ja kuluttajat – voisivat olla varmoja tuotteensa laadusta, turvallisuudesta ja kestävyydestä.

Teräkselle tulisi oma identiteeti, jonka avulla syntyi SSAB:n mukaan uudenlainen materiaalien internet nykyisen teollisen internetin tavoin. ”Visiomme on pilvipohjainen alusta, joka sisältää arvoketjun eri sidosryhmille ohjeet teräksemme käyttöön”, kertoo SSAB:n tutkimus- ja kehitystyöstä vastaava johtaja Eva Petursson.

SSAB tekee yhteistyötä älyteräksen osalta projektinjohtaja Seija Junnon johtamassa tutkimus- ja kehitystyön pilottihankkeessa. Mukana ovat myös Meyer Turun, Cajo Technologies, Aalto-yliopisto, VTT, DIMECC ja Suomen Akatemia. Projektin ensimmäiset tulokset ovat olleet erittäin lupaavia ja osoittaneet, että materiaalitiedot voidaan tunnistaa automaattisesti.

’’Jos teräs voisi tarjota kaiken sen valmistus- ja kuljetusketjun aikana kasautuvan tiedon, se auttaisi meitä merkittävästi ja olisi ensimmäinen askel kohti läpinäkyviä arvoketjuja alallamme”, sanoo Meyerin Turun-telakan ympäristöpäällikkö Jaana Hänninen kertoo.

SSAB on valmis laajemminkin tutkimaan tarkemmin SSAB SmartSteel digitaalisen alustan hyödyntämistä eriaisten asiakkaiden ja kumppanien kanssa.  Yritys on esittänyt avoimen kutsun kehitystyöhän kaikille asiasta kiinnostuville asiakkaille, prosessilaitevalmistajille ja muille toimijoille.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016