Maailman pisin 5G-yhteys 60 gigahertsillä

San Diegon yliopisto toteutti Keysightin kanssa maailman pisimmän radiolinkkiyhteyden 60 gigahertsin taajuusalueella. Käytössä oli 32 elementistä koostuvat antennit ja ohjelmallisesti muutettavat suuntakuviot. Uutta tekniikkaa voidaan hyödyntää tulevissa nopeissa 5G- ja tutkajärjestelmissä.

Koeratkaisussa antennin suuntakuviota ohjattiin muuttamalla elementeille tulevien signaalien keskinäistä vaihesiirtoa (phased array antenna). Vaiheensiirtomenetelmään perustuvaa antennia on mahdollista suunnata erittäin nopeasti ilman mekaanista kääntöä. Vastaavia antenneja on tähän mennessä käytetty erityisesti ilmavalvontatutkissa.

Kolmensadan metrin yhteysvälillä linkin siirtonopeus oli kaksi gigabittiä sekunnissa kaikilla ±45 asteen suuntauksilla. Sadan metrin yhteysvälillä siirtonopeus oli 4 gigabittiä sekunnissa ja 800 metrin yhteysvälillä taas 500 megabittiä sekunnissa.

Nimeämättön palveluntarjoajan kanssa toteutettu alustava testi osoitti jo, että järjestelmä pystyy lähettämään mediasisältöä neljälle kuluttajalle samanaikaisesti 300 etäisyydelle.

Antenni kulutti 3-4 wattia sekä lähetyksessä että vastaanotossa. Antennin toteutukseen käytettiin San Diegon yliopistossa suunniteltuja järjestelmäpiirejä, jotka valmistettiin TowerJazz-nimisen yrityksen tuotantolinjalla pii-germaniumprosessia (SiGe BiCMOS SBC18H3) käyttäen.

Keysightin mittalaitteet ja ohjelmistot antoivat keinot protojärjestelmän nopeaan toteutukseen. Järjestelmän ominaisuuksien mittaamiseen oli käytössä Keysightin ohjelmoitava aaltomuodon signaaligeneraattori M8195A, vektorisignaaligeneraattori E8267D ja DSOS804A-oskilloskooppi.

Testauksessa käytetty 802.11ad-mukainen koesignaali 60 gigan alueelle luotiin Keysightin Signal Studio-ohjelmistolla. Koeprojektissa hyödynnettiin myös Keysightin 81199A Wideband Waveform Center- ja vektorisignaalien analyysiohjelmisto VSA 89600.

LISÄÄ: Koeratkaisun tekniikka (LINKKI) ja tiedote kokeilusta (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016