Muovielektroniikkaa aiempaa helpommin

Santa Barbaran ja kolmen muun yliopiston tutkijat kehittävät yksikertaista prosessitekniikkaa, joka voisi leikata orgaanisten aurinkokennojen ja puettavan elektroniikan kustannuksia. Tämä tekniikka voisi korvata monimutkaisempia lähestymistapoja, jotka vaativat tyhjiökäsittelyä.

Uusi tekniikka voisi korvata monimutkaisempia lähestymistapoja, jotka vaativat tyhjiökäsittelyä. Näin sillä on potentiaalia vaikuttaa moniin alustoihin, kuten orgaaninen painettava elektroniikka, anturit, valokennot ja -ilmaisimet sekä valodiodit.

christopher_moore_georgiatech_wwwYksinkertaiseen seostusliuokseen perustuvassa menetelmässä upotetaan ohuita orgaanisia puolijohdekalvoja liuokseen normaalissa huoneenlämpötilassa (kuvassa).

Uusi menetelmä mahdollistaa indusoida p-tyypin seostusta orgaanisiin puolijohdekalvoihin rajallisella syvyydellä. Näin se tarjoaa yksinkertaisemman vaihtoehdon ilmalle herkille molybdeenikerroksille, joita käytetään tehokkaimmissa polymeerikennoissa.

Uudella menetelmällä tuotetun aurinkokennon muunnostehokkuudeksi tuli 5,9 prosenttia ja alustavat käyttöiän testit ovat tukijoiden mukaan olleet lupaavia.

Läpinäkyvinä, joustavina ja helposti valmistettavina uudenlaiset valokennorakenteet voivat löytää puettavan elektroniikan ohella monia uusia sovelluksia, kuten energiaa keräävät ikkunat ja kalvot, esimerkiksi kasvihuoneissa käyttäviksi.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden tiedote (LINKKI)

Kuva: Georgia Tech

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016