Aurinkokennoihin oppia kasvikunnasta

Kalifornialaisen Riverside-yliopiston apulaisprofessori Nathan Gabor on yhdistänyt tutkimuksissaan fotosynteesiä ja fysiikkaa. Samalla hän on  tehnyt keskeisen löydön, joka voisi auttaa tekemään aurinkokennoista tehokkaampia myös vaihtelevassa auringonpaisteessa.

Kasvit osaavat jotain, jota parhaimmatkaan aurinkokennot eivät hallitse eli äkilliset aurinkoenergian muutokset. Nämä muutokset aiheuttavat aurinkokennoissa turhaan energiahävikkiä ja estävät aurinkokennojen laajamittaisen käyttöönoton energialähteenä.

Kalifornalaisfyysikot tutkivat ongelmaa suunnittelemalla uudentyyppisen kvanttilämpökoneeseen perustuva valokennon. Yllättäen havaittiin, että tällainen valokenno voisi säädellä aurinkoenergian muuntamista ilman aktiivista takaisinkytkentää tai mukautuvia hallintamekanismeja. Perinteisessä aurinkosähkötekniikassa vaihtelut on tukahdutettava jännitemuuntimilla ja takaisinkytkennöillä, mikä heikentää muunnostehokkuutta.

Tavoitteena UC Riversiden tutkimusryhmällä oli suunnitella yksinkertaisin valokenno, joka sovittautuu auringosta tulevan aurinkoenergian määrään. Perustoimintaperiaate on, että yksi kanava absorboi aallonpituudella jolla keskimääräinen ottoteho on suuri, kun taas toinen absorboi pienellä teholla. Valokenno vaihtaa korkean ja matalan tehon välillä muuntaen vaihtelevat aurinkoenergian tasot vakaaksi annoksi.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden tieteelliset artikkelit (LINKKI)

Kuva: Nathaniel Gabor ja Tamar Melen /UC Riverside

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016