Video: Robotille keinotekoiset lihakset

Kalifornian Riverside-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet läpinäkyvää, itsekorjautuvaa ja hyvin venyvää johtavaa materiaalia. Sen avulla voidaan robotille toteuttaa esimerkiksi keinotekoiset lihakset.

Uudenlainen materiaali voisi antaa roboteille itsekorjautuvuutta, pidentää litiumioniakkujen elinikää ja tehostaa biosensoreita, joita käytetään lääketieteessä ja ympäristön seurannassa.

Edullista helposti valmistettavaa pehmeää kumimaista materiaalia voidaan venyttää 50-kertaisesti alkuperäisestä pituudestaan. Leikattuna se voi korjautua uudelleen 24 tunnissa huoneenlämmössä. Vain viidessä minuutissa paranevaa materiaalia voidaan venyttää kaksi kertaa sen alkuperäiseen pituuteen.

Havainnot edustavat ensimmäistä läpinäkyvää ja venyvää ionista johdetta, joka on myös itsekorjautuva. Materiaalia voidaan käyttää myös sähköisesti aktivoituna keinotekoisina lihaksina.

Perinteisesti itsekorjautuvat polymeerit perustuvat ei-kovalenttisiin sidoksiin, mutta näihin sidoksiin vaikuttavat sähkökemialliset reaktiot heikentävät materiaalia.

Nyt käytettiin ioni-dipoli vuorovaikutuksia, jotka ovat varautuneiden ionien ja polaarisien molekyylien välisiä voimia ja ovat erittäin stabiileja sähkökemiallisissa olosuhteissa.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden artikkeli (LINKKI) ja video (LINKKI)

Kuva: The University of California, Riverside

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016