Nanotekniikka tuo terahertsit käyttöön

Terahertsien aallonpituudet läpäisevät materiaaleja, jotka yleensä mielletään läpinäkymättömiksi kuten iho, muovit, vaatteet tai pahvit. Terahertsejä voidaan käyttää tunnistamaan myös tiettyjä kemiallisia yhdisteitä. Piiriratkaisuissa tarvitaan uusinta nanotekniikkaa.

Kaikkien sovellusalueiden tutkaaminen edullisesti ja vähäisellä haittavaikutuksella olisi toivottavaa, mutta on ollut vaikea valmistaa pieniä, tehokkaita ja edullisia laitteita tuottamaan terahertsien eli alimillimetrien säteilyä. Nanotekniikka lupailee parannusta tähänkin ongelmaan.

Jotta saataisiin käyttöön uudemman sukupolven terahertsijärjestelmiä, monen tutkijan tähtäimessä on yhden komponentin ratkaisu, joka pystyy huoneenlämpötilassa jatkuvaan aaltoon ja laajaan taajuusviritettävään toimintaan. Ratkaisuissa tarvitaan tehokkaampia terahersi-lähteitä. Eräs perinteisimpiä lähteitä on kvanttikaskadilaserit (QCL). Niiden antoteho on myös suhteellisen korkea verrattuna muihin terahertsilähteisiin.

Äskettäin kiinalaiset tutkijat kertoivat saavuttaneensa kehittämällään QCL-laserilla 230 milliwatin antotehon jatkuvan aallon tilassa. Edellinen ennätys oli 138 milliwattia. Seuraavaksi kiinalaisen China Academy of Engineering Physicsin tutkijat Xuemin Wangin johdolla tavoittelevat yhden watin jatkuvaa antotehoa. Pulssiaaltoina se on jo saavutettu.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi katsaus-artikkeli /Veijo Hänninen (LINKKI)

Kuva: Kiinalaisten CAEP:n tutkijoiden QCL-laseri, 230 mW (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016