Aurora-hanke hakee robottiautoja arktisiin testeihin

Liikennevirasto ja Trafi etsivät kumppaneita automaattiautojen testaamiseen Lapin arktisissa olosuhteissa.  Vielä tänä vuonna osana Aurora-hanketta käynnistyvässä Arctic Challenge -testeissä tutkitaan automaattiautojen ja älykkään infrastruktuurin toimivuutta kenttäkokeilla.

Tutkimukset ja kokeilut tulee tehdä Tunturi-Lapin alueella valtatiellä 21, josta Liikennevirasto varustaa noin 9 km pitkän teknologian testijakson, joka soveltuu erityisesti älyliikenteen ja automaattiajamisen sekä niitä tukevien teknologioiden testaukseen tieliikenteessä.

Kuva: Robottiliikenteen esitys, 1.9.2015, Kirsi Miettinen, LVM.

”Olemme tunnistaneet seitsemän, automaation ja älykkään infrastruktuurin haasteisiin lumisissa ja jäisissä olosuhteissa liittyvää tutkimuskysymystä, joihin toivomme löytävämme Arctic Challenge -hankkeessa ratkaisuehdotuksia yhdessä automaattiautoilun kehittämisestä innostuneiden toimijoiden kanssa”, kertoo projektipäällikkö Ilkka Kotilainen Liikennevirastosta.

Ensimmäisessä, maaliskuun puoliväliin jatkuvassa vaiheessa pääpaino on tutkimuskysymysten käsittelytavassa eikä kustannusarvioita vielä edellytetä. Toiseen vaiheeseen jatkaa enintään viisi toimijaa, joista valitaan enintään kolme tutkimushankkeen tekijää kevään aikana.

”Automaattiautoilun tutkiminen arktisissa olosuhteissa on erityisesti suomalaisesta näkökulmasta mielenkiintoista. Tämän alan osaaminen on meillä vahvaa ja voimme tuoda tieliikenteen automaation kehittämiseen runsaasti uutta, pohjoista näkökulmaa”, toteaa johtava asiantuntija Anna Schirokoff Trafista.

Robottiautojen testaamisen Arctic Challenge -tarjoutumispyyntö on julkaistu julkisten hankintojen HILMA-portaalissa.  Arctic Challengesta pidetään infotilaisuus kiinnostuneille Trafin auditoriossa tammikuun lopussa.

LISÄÄ: Aurora-hanke (LINKKI)

Kuva: Aurora

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016