Tilastotietoa: Suomi osti enemmän teräväpiirtotelevisioita

Kodintekniikkakaupan suurimpia kasvulukuja nähtiin viime vuonna uusissa entistä terävämmissä ultra hd -televisioissa. Niitä myytiin tuplasti enemmän kuin vuotta aiemmin. Kännykkämyynti kasvoi vain pari prosenttia, kertoo Elektroniikan Tukkukauppiaiden uusimmat tilastot.

Televisioiden myynti palasi viime vuonna kasvu-uralle (6,3 %). Kesän suuret urheilutapahtumat antoivat hyvän sysäyksen tv-kaupalle, ja marraskuun black friday -halpakampanjat nostivat tv-myyntiä peräti 59 prosenttia.

Välipäivien myynti rikkoi sekin ennätyksiä. Televisiota ostavat päätyvät yhä useammin ultra hd -malliin, joten televisioiden keskihinta nousi lähes kahdeksan prosenttia. Uhd-mallit kattoivat viime vuonna yli puolet tv-kaupan arvosta. Kappalemäärissä mitattuna niiden osuus on reilu kolmannes.

Musiikki kuunnellaan yhä useammin älypuhelimesta. Tästä kertovat Elektroniikan tukkukauppojen kasvulukemat: langattomat monihuone- (27,1 %) ja bluetooth-kaiuttimet (55,8 %) sekä hifi- ja mobiilikuulokkeet (32,8 %) .

Älypuhelimia ostettiin yli 2,3 miljoonaa kappaletta, mutta kasvua oli arvona vain 2,1 prosenttia ja kappalemäärät 1,4 prosenttia. Älykelloja myytiin 185 788 kappaletta. Tietokoneiden myynti kasvoi 6,3 prosenttia, mutta tablettien laski 26,0 prosenttia.

LINKKI: ETK:n tilasto 2016 (LINKKI, pdf)

TAUSTAA

Vuoden 2016 Elektroniikan Tukkukauppiaiden tilastoja koottaessa saatiin näkyviin myös joulukuun myynnit, jotka jäivät edellisvuodesta 11,2 prosenttia. Lukemat eivät kuitenkaan ole vertailukelpoisia, koska vuonna 2015 joulukuun tilastot koostuivat viiden viikon ja vuonna 2016 neljän viikon myynneistä.

Lisäksi tänä vuonna aiempaa suurempi osa jouluostoksista tehtiin jo marraskuussa, ja black friday -kampanjat piristivät muun muassa mobiililaitteiden, televisioiden ja kodin pienkoneiden kauppaa.

ETK ry on kodintekniikka-alan kaupan elinkeinopoliittinen edunvalvontajärjestö. Yritykset harjoittavat kulutuselektroniikkatuotteiden ja kodinkoneiden valmistusta, maahantuontia ja/tai tukkukauppaa.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi