Kiina sijoittaa suomalaiseen hitec-osaamiseen

Kiinalaiset sijoittivat viime vuonna konsulttiyritys Deloitten mukaan ennätyksellisen paljon ulkomaille ja huomattava osa investoinneista suuntautui Eurooppaan. Kiinalaiset sijoittivat kasvavasti myös Suomeen peleistä piikiekkoihin ja autojen ohjelmistoista suunnitteluun.

Kiinalaisia kiinnostavat eri teknologia-alueet kuten pankkimaailman finanssiteknologia eli fintech, mutta myös monet muut alueet peleistä mobiilitekniikkoihin, piikiekkoihin ja uusimpana autoteollisuuden ohjelmistoihin ja sähköautoratkaisuihin.

Kiinalainen National Silicon Industry osti vuosi sitten piikiekkoja Vantaalla valmistavan Okmeticin.

Suomessa kiinalaisia yhtiöitä turvallinen toimintaympäristö, tietotaito ja nyt erityisesti korkea teknologiaosaaminen. Hyviä esimerkkejä kiinalaisomistuksesta ovat suomalainen pelijätti Supercell, ohjelmistoyhtiö Rightware ja teknologiayritys CATL:n osakkuus Valmet Automotivesta. Kiinalainen Huaweilla on Suomessa myös laajaa tutkimustoimintaa.

”Yhteistyö kiinalaisten yritysten kanssa auttaa suomalaisyrityksiä pääsemään Kiinan markkinoille. Sijoitukset tuovat Suomeen lisää pääomaa, mutta uhkakuvana voidaan nähdä myös teknologiaosaamisen karkaaminen Kiinaan”, sanoo Deloittella Jan Söderholm.

Kiinalaisyritykset ovat kiinnostuneita erityisesti terveyteen ja hyvinvointiin keskittyvistä Medtech-yrityksistä sekä Cleantechin energiatekniikoista aina biopolttoaineista tuulivoimaan.

’’Kiinan suuri ja vanheneva väestöpohja luo valtavat markkinat erilaisille teknologisille terveyspalveluille. Näitä ovat esimerkiksi puettavat anturit ja mobiilisovellusten kautta tehtävät diagnoosit, perusmittaukset ja kokeet”, näkee Söderholm.

Cleantechin merkitys korostuu entisestään uuden viisivuotisohjelman osana. Vuosi sitten esitellyssä suunnitelmassa Kiina ilmoitti merkittävistä lisäpanostuksista vihreään energiaan . Tavoitteena on muun muassa kaksinkertaistaa tuulivoiman ja kolminkertaistaa aurinkovoiman tuotanto.

Aloituskuva: Suomalainen puettavan elektroniikan ja hyvinvointialueen osaaminen kiinnostaa kiinalaisyrityksiä. Kännykkävalmistaja Huaweilla on Suomessa jo laajaa tutkimustoimintaa. Kuva: Deloitte.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!