Uusia keinoja sähkönkulutuksen leikkaamiseen

Pelillistäminen motivoi kuluttajia vähentämään sähkön kulutushuippuja, arvioidaan juuri päättyneeessä käyttäjätutkimuksessa. Pilottikohteina olivat Helsinki, Nizza ja Wien. Suomesta mukana olivat VTT ja sähköyhtiö Helen. Tutkimus on laajemmin osa tulevaisuuden älykkäiden kotiautomaatioratkaisujen kehitystyötä.

Teknologian tutkimuskeskus VTT kehitti Cityopt-hankkeessa uudenlaisen energiasuunnittelutyökalun asiantuntijoille ja tablettitietokoneessa toimivan sovelluksen kuluttajille. Työkaluja pilotoitiin Helsingissä, Nizzassa ja Wienissä, ja tulokset ovat lupaavia.

Kännykkä tai kosketusohjattava näyttöpaneeli voivat olla käyttöliittymänä kotiautomaatiojärjestelmissä. Kuva: Helen Oy.

Kehitetyllä asiantuntijatyökalulla suunnittelussa pystyttiin vähentämään alueen energiakustannuksia 15  ja hiilidioksidipäästöjä 30 prosenttia. Työkalu tarjosi vaihtoehtoisten suunnitelmien teon kustannus- ja toimivuustietoineen, ja se mahdollistaa esimerkiksi energiakustannusten ja CO2-päästöjen minimoinnin. Työkalu tarjoaa myös kokonaisratkaisuja osaoptimoinnin sijasta.

Pilottihankkeen kotitalouksista lähes 80 prosenttia vähensi sähkönkulutustaan kulutushuippujen aikana käyttämällä pelinomaista tablettisovellusta. Hankkeen aikana pilotoitiin tabletilla toimivaa sovellusta 140 kotitaloudessa Nizzassa.

Kuluttajakokeilussa osoitettiin, että osallistava tehon leikkaus onnistuu, kun loppukäyttäjien motivointi onnistuu. Tutkimuksessa kokeiltiin esimerkiksi mahdollisuutta tukea keräämillään säästöpisteillä energiayhtiön kautta paikallisia hyväntekeväisyyskohteita.

Kehitetty kuluttajasovellus tuottaa informaatiota kotitalouden sähkönkulutuksesta ja kuinka sitä voi leikata. Sovellus lisäsi kuluttajien tietoisuutta energiatehokkuudesta ja mahdollisuuksista vaikuttaa omaan sähkönkulutukseensa. Huippukuorman aikana pystyi esimerkiksi vähentämään valaistusta tai siirtämään pyykinpesun ajankohtaa.

VTT:n koordinoima hanke alkoi helmikuussa 2014 ja päättyi tammikuussa 2017. Sen budjetti on 3,9 miljoonaa euroa ja rahoittajana on EU FP7. Hankkeeseen osallistuivat VTT, AIT Itävallasta, CSTB ja EDF Ranskasta, Experientia Italiasta, Helen Oy sekä Helsingin ja Nizzan kaupungit.

LISÄÄ: Cityopt (LINKKI)

Kuvituskuva: Xerox