Sähkökuorma-auto koetuotantoon – akkujen hinta laskee

Mercedes-Benz aloittaa sähkökuorma-auton koevalmistuksen. Yritys aikoo toimittaa parikymmentä Urban eTruckia vielä tämän vuoden aikana. Asiakkaat saavat autot vuoden ajaksi osana yrityksen testiohjelmaa.

Täysin valmis sarja-tuotantoversio on tulossa Daimlerin mukaan vuoteen 2020 mennessä. Toimintamatkaksi ilmoitetaan 200 kilometriä. Mercedes-Benz odottaa akkujen hinnan laskevan 60 prosenttia vuoteen vasta 2025 mennessä – 500 eurosta/kWh aina 200 euroon/kWh. Samalla aikavälillä akkujen energiatiheys nousee 80 wattitunnista jopa tasolle 200 wattituntia kiloa kohden.

Yrityksen  mukaan täyssähköautoilla tulee olemaan tulevaisuudessa merkittävä rooli kaupunkien päivittäisessä jakeluliikenteessä ja elintarvikehuollossa.

Mercedes-Benzin Urban eTruck edustaa raskaan jakeluliikenteen uusinta automallistoa. Litium-ioniakkujen (kuvassa) kapasiteetti on 212 kilowattia ja auton toimintamatka jopa 200 kilometriä latauksella. Sähköjärjestelmät kasvattavat auton painoa vain 1700 kiloa. Autossa on kaksi sähkömoottoria integroitu takapyöriin, ja niiden teho on 2 x 125 kW ja vääntö 2 x 500 Nm.

Kuljettajan ajosuoritusta helpottavat lataustarvetta ennakoiva ja lataukset optimoiva Predictive Charge Management -järjestelmä sekä sähkökulutusta ajossa ohjaava Predictive Powertrain Control.

Ohjaamon hermokeskuksena toimii kaksi näyttöruutua, jotka korvaavat normaalin mittariston. Kuljettaja saa sähkökuorma-autossa jatkuvasti tiedot akkujen lataustasosta ja auton jäljellä olevasta toimintamatkasta, ja tiedot näkyvät myös havainnollisessa kolmiulotteisessa karttasovelluksessa.

Ensimmäisiä asiakkaille toimitettavia autoja testataan aidoissa kuljetustehtävissä ja olosuhteissa lopullisen tuotantomallin kehittämiseksi ja sähköjärjestelmän toiminnan optimoimiseksi. Testeissä arvioidaan myös latausjärjestelmän toimintaa, auton suoriutumista eri tehtävissä ja toimintamatkan riittävyyttä vaihtelevissa kuljetustehtävissä ja -olosuhteissa.

Kuvat: Mercedes-Benz

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016