Rolls-Royce keskittää robottilaivatutkimuksen Turkuun

Rolls-Royce sijoittaa tulevina vuosina yli 230 miljoonaa euroa autonomisten robottilaivojen kehitykseen. Yritys julkisti tänään Tekesin kanssa merkittävän tutkimusrahoituspanostuksen ja kertoi perustavansa etäohjattujen ja autonomisten laivojen tutkimuskeskuksen Turkuun.

Tutkimuskeskuksen perustaminen tarkoittaa Rolls Roycen autonomisen meriliikenteen kehitysresurssien keskittämistä Suomeen. Rolls-Royce haluaa yli 230 miljoonan euron investoinnilla varmistaa  älykkäiden robottilaivojen kehittämistä. Viime vuonna yhtiö päätti investoida 57 miljoonan euroa Rauman propulsiotehtaaseen.

Uuden  tutkimuskeskuksen lisäksi yritys vahvistaanykyistä Suomen tiimiä merkittävillä lisärekrytoinneilla ja T&K-investoinneilla. ’’Tutkimus ja kehitys -keskus aloittaa toimintansa vuoden 2017 aikana ja kasvaa seuraavina vuosina teollisuuskumppanien tuella”, kertoo Rolls-Roycen meriliiketoiminnan johtaja Mikael Mäkinen.

Kuva: Roll-Roycen visio tulevaisuuden rahtialuksesta.

Uusilla tutkimuspanostuksella kehitetään maalle sijoittuvia ohjauskeskuksia sekä keinoälyn käyttöä etäohjattavien ja autonomisten laivojen operoinnissa.

”Suomessa on merkittävää ICT-osaamista ja vahva meriklusteri. Näiden vuoksi Rolls-Royce on valinnut tutkimuskeskuksen paikaksi Suomen”, kertoo kehitysjohtaja Sauli Eloranta Rolls-Roycelta.

Tutkimustyössä on mukana Teknologian tutkimuskeskus VTT, joka on tehnyt yrityksen kanssa jo kauan autonomisten laivojen kehitystyötä.

”Meillä on erityisosaamista konseptien simulointiin, turvallisuuskriittisten ratkaisujen arviointiin, tietoliikenneratkaisuihin sekä digitalisaatioon”, sanoo VTT:n liiketoiminta-alueen johtaja Erja Turunen korostaa.

Rolls-Roycen meriliiketoiminnalla on VTT:n lisäksi strateginen kumppanuus myös Tampereen teknillisen yliopiston (TTY), Norjan teknologia- ja tiedeyliopiston (NTNU) sekä Singaporessa Nanyangin teknologisen yliopiston (NTU) kanssa. Lisäksi Rolls-Roycella on useita yhteistyöprojekteja uusiin teknologioihin erikoistuneiden pk- ja start-up-yritysten kanssa.

Telakkateollisuuteen uusia teknologioita

Etäohjattujen ja autonomisten alusten tutkimus ja kehitys nousee vahvaksi osa-alueeksi Turkuun rakennettavassa Maritime Excellence –kehityskonseptissa, jota ovat kehittämässä Turun kaupunki, Turku Science Park ja Turun ammattikorkeakoulu.

Tulevaisuudessa robottialuksia voidaan ohjata ja valvoa etänä. Kuva: Roll-Royce

’’Rolls-Roycen päätös on meille Turku Science Park Oy:ssä verkostojen sekä yritysten ja tutkimusyhteisöjen välisen yhteistyön rakentajana ainutlaatuinen mahdollisuus ja myös iso haaste’’, sanoo Turun Science Park Oy:n toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen.

Kauko-ohjattavat ja autonomiset alukset merkitsevät suurta muutosta merenkulkuun seuraavan vuosikymmenen aikana ja ohjaavat alan digitalisaatiota. Autonomisuus ja digitalisaatio tekevät meriliikenteestä aiempaa tehokkaampaa, turvallisempaa ja ympäristöystävällisempää.

’’Tämä on loistava uutinen. Rolls-Roycen kaltaisen globaalin teknologiayrityksen tutkimus- ja kehityskeskuksen sijoittuminen Turkuun on iso voitto meille ja koko Suomelle, ja ennen muuta jälleen uusi tunnustus suomalaiselle maailmanluokan osaamiselle’’, sanoo kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Tekesin panokset meriliikenteen digitalisaation kasvavat

Rolls Roycen tutkimus- ja kehityskeskuksen sijoituspäätöksen myötä Tekes tulee investoimaan merkittävästi myös keskuksen toimintaa tukevien mahdollisuuksia luovien teknologioiden, kuten tekoälyn, kehittämiseen Suomessa.

”Automatisoituva meriliikenne ja -logistiikka tarjoaa merkittävän asiakasrajapinnan, jonka tarpeisiin kehitystyötä on nyt luontevaa suunnata”, iloitsee Tekesin digitalisaatioteeman johtaja Pekka Sivonen.

Rolls-Roycen kehityskeskus tulee tekemään yhteistyötä syykuun lopussa käynnistyneen autonomisen meriliikenteen ekosysteemin kanssa, jossa haetaan  digitalisaatiosta muutoksia merilogistiikan arvoketjuun.

Dimeccin uusi D4V tuo yhteen globaalit edelläkävijät ja ketterät ICT-alan startupit. Tavoitteena on luoda maailman ensimmäiset miehittämättömät merenkulun ratkaisut ja verkosto vuoteen 2025 mennessä.

”Tekes on sitoutunut rahoittamaan ekosysteemin kehittämistä ja edistämään uusien innovaatioiden markkinoille tuloa tulevina vuosina, kertoo Tekesin Arktiset meret -ohjelman päällikkö Piia Moilanen.

Rolls-Roycen kehityskeskus, autonomisen meriliikenteen ekosysteemi, isot tutkimus- ja kehityshankkeet sekä rakenteilla oleva pilotointiympäristö mahdollistavat autonomisen meriliikenteen hubin ja edelläkävijämarkkinan synnyttämisen Suomeen.

TAUSTAA: Loistoautomerkin maine velvoittaa

Automerkkinäkin tunnettu Rolls-Royce on monikansallinen teollisuuskonserni, joka toimii lukuisilla eri aloilla maailmanlaajuisesti. Suomessa Rolls-Roycella on tehtaat Raumalla ja Kokkolassa, ja yhtiö keskittyy Suomessa meriteollisuuden laitteiden suunnitteluun, myyntiin ja valmistukseen.

LISÄÄ: Rolls-Royce-robottilaiva-uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI), Dimeccin DV4-tutkimusprojekti (LINKKI) ja Tekesin Arkiset meret -ohjelma (LINKKI)

Päivitetty 9.3.2017

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016