Orgaanista tehoelektroniikkaa

Linköpingin ja Uumajan yliopiston tutkijat ovat yhdessä kehittäneet orgaanista tehomuunnintekniikkaa. Työn tavoitteena, on että orgaaninen elektroniikka voisi saada käyttötehonsa verkkovirrasta niin, että myös tehomuuntimien tekniikka toteutettaisiin edullisilla tuotantotavoilla.

Dosentti Deyu Tu Liun johtama projekti pystyi osoittamaan orgaanisia tehomuuntimia, joiden avulla on mahdollista ajaa orgaanisia valoemittereitä ja varata superkondensaattoria, pistorasiasähköä käyttäen.

”Ensimmäistä kertaa maailmassa olemme pystyneet osoittamaan orgaanisella elektroniikalla toteutetun AC/DC-muuntimen, joka toimii yli 300 voltin jännitteillä”, toteaa Deyu Tu (kuvassa) Linköpingin yliopiston tiedotteessa.

Saavutus on orgaanisten AC/DC-muuntimien pioneerityötä ja ensimmäinen vaihe todistaa orgaanisen tehoelektroniikan mahdollisuuksia. Todellisissa tuotteissa käytettäväksi, tehomuunnoksen hyötysuhdetta on kuitenkin vielä parannettava.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), tiedote (LINKKI) ja video (LINKKI, youtube)

TIEDEARTIKKELIT:

Christian Larsen, Robert Forchheimer, Ludvig Edman, Deyu Tu, Design, fabrication and application of organic power converters: Driving light-emitting electrochemical cells from the AC mains, Organic Electronics (LINKKI).

Vahid Keshmiri, Christian Larsen, Ludvig Edman, Robert Forchheimer, Deyu Tu, A Current Supply with Single Organic Thin-Film Transistor for Charging Supercapacitors, ECS Transactions (LINKKI)

Kuva: Linköpingin yliopisto

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016