Supertarkkoja kuvia halpispiireillä

Saksalaisen Bielefeldin yliopiston ja Norjan Tromssan Arktinen yliopiston fyysikot ovat kehittäneet fotonisen sirun, joka mahdollistaa supertarkan valomikroskopian perinteisten mikroskooppien yhteydessä. Teksasin yliopiston tutkijat ovat puolestaan kutistaneet atomivoimamikroskoopin sirun kokoiseksi.

Bielefeld University/Matthias Simonis

Uudella tekniikalla voidaan tuottamaan kuvia, joiden resoluutio on noin 20-30 nanometriä eli kymmenen kertaa suurempi kuin tavanomaisilla valomikroskoopilla.

Vakiintuneiden tekniikoita saadut kuva vaihtelevat vain osasta solua muutamiin soluihin, kun uudenlaisen kaksitoimisen fotonisen sirun käyttö mahdollistaa visualisoida jopa 50 solua yhdellä superrtarkalla kuvalla.

Norjalais-saksalaisen mikropiirimikroskopian tuloksia eri tarkkuuksilla. Kuva: Bielefeld University/Robin Diekmann

Teksasin yliopiston Dallasin tutkijoiden MEMS-pohjainen AFM-laite (aloituskuvassa) on noin neliösenttimetrin kokoinen ja se kykenee lukemaan 8 x 8 mikrometrin kokoisia alueita.

SOI-kiekolle toteutetun MEMS-laitteen etuna on se, että sellaisia voit rakentaa satoja tai tuhansia yhdellä kertaa, joten  kunkin sirun hinta olisi vain muutamia dollareita.

Halvempien piirikulujen seurauksena voisi olla mahdollista tarjota miniatyyrikokoinen AFM-järjestelmä noin tuhannella dollarialla, arvioivat tutkijat.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), Bielefeldin tiedote (LINKKI) ja MEMS-AFM-tiedote (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017