Teknologiateollisuus kasvaa – nousu kuopasta on alkanut

Suomalainen teknologiateollisuus on päässyt kasvuun kiinni. Liikevaihto Suomessa oli lähes 69 miljardia euroa vuonna 2016. Kasvua edellisvuodesta oli noin puoli prosenttia. Vaikka kasvu on vielä heiveröistä niin suunta on oikea ja nousu kuopasta on alkanut.

Vuoden loppua kohden ja edelleen kuluvan vuoden alussa on Teknologiateollisuuden mukaan  kasvu kiihtynyt, ja nousu on koskenut kaikkia päätoimialoja. Yritysten saamien tarjouspyyntöjen määrä on kehittynyt myönteisesti.

’’Suomen tilanne on hiljalleen paranemassa mm. kilpailukykysopimuksen ansiosta. Yrityksiltä tuleekin viestejä siitä, että tarjouspyyntöjä saadaan neuvoteltua tilauksiksi entistä paremmin’’, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen kertoo.

Teknologiateollisuuden yritykset saivat tilauskantakyselyn mukaan uusia tilauksia tammi-maaliskuussa euromääräisesti 13 prosenttia enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2016. Tilauskannan arvo oli maaliskuun lopussa kolme prosenttia suurempi kuin joulukuun lopussa.

Uusien tilausten määrä voi vaihdella eri kuukausina paljonkin. Hyvä esimerkki vaihteluista on elektroniikka- sähköteknisen teollisuuden saamat tilaukset, jotka nousivat viime vuoden lopun ajan, mutta alkuvuosi on ollut pienempää.

Alan kokonaiskasvu vaatisi edelleen voimakkaampaa viennin piristymistä.  Viime kuukausien tilauskehityksen perusteella elektroniikka- ja sähköteollisuuden yritysten liikevaihdon arvioidaan olevan soöyo keväällä suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

 

’’Viime kuukausien tilauskehityksen perusteella teknologiateollisuuden yritysten liikevaihdon arvioidaan olevan keväällä suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan’’, Turunen arvioi.

Teknologiateollisuuden yrityksillä oli maaliskuun lopussa henkilöstöä Suomessa noin 288 000. Henkilöstöä oli vajaa prosentti enemmän kuin keskimäärin vuonna 2016. Lomautusjärjestelyjen piirissä oli 7 000 henkilöä.

’’Rekrytoinnit kasvoivat selvästi alkuvuoden aikana. Tammi-maaliskuussa rekrytointeja oli 11 000, kun viime vuonna niitä oli yhteensä 28 500. Yrityksestä riippuen henkilöstöä on joko lisätty tai korvattu eläkkeelle siirtyneitä ja työpaikkaa vaihtaneita’’, Turunen toteaa.

Suomalaisten teknologiateollisuuden yritysten henkilöstö tytäryrityksissä ulkomailla kasvoi vuonna 2016 kaksitoista prosenttia. Samaan aikaan kotimaassa henkilöstö väheni noin prosentin. Suomalaisilla teknologiateollisuuden yrityksillä oli vuonna 2016 henkilöstöä kaikkiaan 571 000, josta puolet kotimaassa ja puolet ulkomailla.

Kuva: Helvar

*) Päivitetty uudet tilaukset kaavio oikeaksi 2.5.2017.

LISÄÄ: Teknologiateollisuuden talousnäkymät-raportti 2/2017 (LINKKI, pdf)

TAUSTAA: Terveysteknologia kasvaa vahvasti – panostaa tuotekehitykseen

Terveysteknologia kasvaa uusien toimijoiden ja startup-yritysten avittamana kiihtyvällä vauhdilla. Hyvä esimerkki on hammashoitoteknologiaan kehittävä Planmeca.

Planmecan hallinto- ja kehitysjohtaja Veli Mäkelä kertoi Teknologiateollisuuden uusien tulosten julkistustilaisuudessa yrityksen panostavan panostavan vahvasti omaan tuotekehitykseen ja tuotantoon Suomessa. Mäkelä on myös Terveysteknologia ry:n puheenjohtaja.

’’Planmecan jatkuva kymmenen prosentin tuotekehityssatsaus kohdistuu ratkaisuihin, jotka helpottavat potilaan hoitoa’’, Mäkelä viesti.

Terveyden palvelujen murroksen toteuttamisessa yritys on Mäkelän mukaan myös vahvasti mukana IoT-ratkaisuissa. Siinä laitteiden kytkettävyys ja integrointi avoimen rajapinnan ohjelmistoihin on avainasemassa.

’’Startup-yritysten on helppo tulla mukaan terveysteknologian yhteistyöhön, jossa tärkeässä asemassa on HUS-tyyppiset testbed- ja tuotekehitysympäristöt’’, Mäkelä korostaa.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017