Uusia ideoita – sähköä ilmanpuhdistimesta

Antwerpenin yliopiston ja KU Leuvenin tutkijat ovat kehittäneet kennon, jonka avulla, voidaan puhdistaa ilmaa ja samaan aikaan tuottaa sähköä. Florilaisyliopiston tutkijat ovat löytäneet puolestaan  keinon muuntaa kasvihuonekaasuja puhtaaksi ilmaksi ja tuottamaan energiaa samaan aikaan.

Kuva: University of Central Florida

Tutkijat ympäri maailmaa ovat jo vuosia etsineet tapaa, jolla näkyvä valo käynnistää kemiallisen muunnoksen.  UV-säteillä on tarpeeksi energiaa mutta niiden osuus auringosta tulevasta valosta on pieni. Näkyvällä alueella on puolestaan käytettävissä vain muutamia ja kalliita materiaaleja.

University Antwerpenin ja KU Leuvenin tutkijoiden kehittämä laite on täysin kaasumaisen faasin esiohjaamaton valosähkökemiallinen kenno, joka muuntaa haihtuvat orgaaniset epäpuhtaudet hiilidioksidiksi TiO2-fotoanodilla. Samanaikaisesti energia otetaan talteen vetykaasuna tummalla Pt-katodilla.

Orlandolaisen University of Central Floridan kemian tutkijat ovat puolestaan löytäneet tavan puhdistaa ilmaan keinotekoinen fotosynteesin avulla synteettisessä materiaalissa. Uudenlaisessa fotosynteesissä voidaan muuntaa kasvihuonekaasuja puhtaaksi ilmaksi ja tuottamaan energiaa samaan aikaan.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja belgialaisten  (LINKKI) ja floridalaisten tutkijoiden artikkelit (LINKKI)

Kuva: University Antwerpen/KU Leuven

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!