Uudet ARM-ytimet tekoälyjärjestelmiin

Brittiläinen ARM on esitellyt kaksi uutta prosessoriydintä Cortex-A55 ja -A75, jotka sisältävät monia uusia tekoälytoimintoja nopeuttavia toimintoja. Kumpikin tukee myös maaliskuussa julkistettua DynamIQ-moniydintekniikkaa.

ARM:n Cortex-A55 on tehostettu versio suositusta Cortex-A53-prosessoriytimestä. Se toteuttaa ARMv8.2-arkkitehtuuria, mutta tarjoaa 2,5-kertaisen suorituskyvyn milliwattia kohden verrattuna nykyisiin A53-suorittimiin. Siinä on Cortex-A53:n perusominaisuudet, kuten NEON, Crypto ja ECC (Error Correct Codes), mutta myös uusia käytännöllisiä asetuksia. Esimerkiksi erillset L2-välimuistit voidaan konfiguroida 64-256 kilotavuksi.

Cortex-A75 on tarkoitettu puolestaan korkea suorituskyvyn sovelluksiin. Suoritustehoa on samalla kellotaajuudella 20 prosenttia Cortex-A73:sta enemmän. Kokonaisuudessaan kaikki piirin parannukset voivat tarjota jopa 50 prosentin nousun suorituskyvyssä. Cortex-A75 prosessoriydin hyödyntää uutta maaliskuussa julkistettua DynamIQ-moniydintekniikkaa.

Muita laajennuksia ovat parannettu muistinkäsittely, suuremmat välimuistit, tehostettu liukulukulaskenta sekä Neon Simd -käsittely ja aiempaa parempi muistin suorituskyky. Cortex-A6:ssa on integroituna myös uusia toimintoja tehostamaan tekoälyn (AI) ja koneoppimisen (ML) laskentaa. ARM:n sovelluskumppanit voivat käyttää Cortex-A75:tä joko itsenäisenä tai yhdistelmällä Cortex-A55 -prosessoriytimiin.

DynamIQ-tekniikan avulla yksittäinen prosessoriklusteri voi nyt sisältää jopa kahdeksan eri prosessoria, joilla voi olla erilaisia fyysisiä ominaisuuksia (teho, taajuus, alue) ja riippumattomat jännitteet ja tehot. Uusi tekniikka mahdollistaa laajojenkin laskentaklustereiden muodostamisen. DynamIQ-prosesorien ohjelmoinnissa kannattaa hyödyntää DS-5 Development Studio -kehitysympäristöä (C/C++) ja ARM Compute Library -ohjelmointikirjastoa.

LISÄÄ: ARM (LINKKI), A55 (LINKKI), A75 (LINKKI) ja ARM:n kehittäjäblogi tekoälystä  (LINKKI)

Kuva: ARM:n IP-ryhmän vetäjä Rene Haas esitteli uutta tekoälystrategiaa touko-kesäkuun vaihteessa järjestetyillä Computex Taipei-messuilla. Kuva: ARM (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017