Tektronix ja Yokogawa hakevat eroja

Oskilloskoopeistaan parhaiten tunnettu Tektronixin ei tavoittele Series 5-mallistolla uusia ennätyksiä kaistanleveyden tai näytteenottotaajuuden suhteen, vaan keskittyy muihin käyttäjän kannalta tärkeisiin ominaisuuksiin. Samaa tekee japanilainen Yokogawa, joka on tuonut myös vakiotarjonnasta poikkeavan uutuusmallin.

Tektronixin uudessa oskilloskooppiperheessä Series 5 on suuri ja tarkka kapasitiivinen kosketusnäyttö, 15,6 tuumaa ja 1920 x 1080 kuvapistettä. Analogia-digitaalimuunin on kaksitoistabittinen, mutta käytettävissä on myös kuudentoista bitin tarkkuuteen yltävä toimintamuoto.

Suuren näytön lisäksi uudessa oskilloskoopissa on myös ennen näkemättämän suuri määrä mittauskanavia, joista Tektronix käyttää nimitystä FlexChannel. Mallista riippuen mittauskanavia voi olla jopa kahdeksan, joista jokaisella voi mitata yhden analogisen signaalin tai kahdeksan logiikkasignaalia. Muiden valmistajien oskilloskoopeissa on enintään neljä analogista mittauskanavaa.

Perheen huippumallissa kaistanleveys on kaksi gigahertsiä ja näytteenottotaajuus on 6,25 gigahertsiä. Muilta osin Tektronixin uusissa oskilloskoopeissa on kaikki ominaisuudet mitä nykyaikaisilta oskilloskoopeilta voi odottaa: 36 erilaista analyysitoimintoa, sarjaliikenneprotokollien dekoodaus ja analyysi, monipuoliset dataliitännät kuten USB, Ethernet ja  DisplayPort.

Sokerina pohjalla tuoteperheen oskilloskoopeissa on myös funktiogeneraattori, josta saadaan monenlaisia aaltomuotoja aina viidenkymmenen megahertsin taajuuteen saakka. Eikä siinä vielä kaikki, laitteessa on myös digitaalinen volttimittari ja taajuuslaskin, siis kokonainen mittauslaboratorio yhdessä paketissa.

Oskilloskooppi vai aaltomuototallennin?

Toinen uutuus on japanilaiselta Yokogawalta. Yritys esitteli vuonna 1997 ScopeCorder-tuoteperheen, jonka laitteilla on sekä oskilloskoopin että aaltomuototallentimen ominaisuudet. Nimensä mukaisesti tallennin mittaa signaalien aaltomuotoja ja tallentaa niitä muistiin.

Joskus kauan sitten tallentimet piirsivät aaltomuotoja vakionopeudella etenevälle paperiliuskalle, mutta nykyään aaltomuodot digitoidaan, tallennetaan muistiin ja näytetään kuvaruudussa.

Tallentimen ja nykyaikaisen digitaalioskilloskoppin ero onkin suurelta osin hämärtynyt tai kadonnut kokonaan.

Nyt Yokogawa esitteli uuden DL350 ScopeCorder -mallin (kuvassa), joka soveltuu kannettavana hyvin kenttäkäyttöön. Verkkovirran lisäksi laite toimii sisäisellä akulla kolme tuntia. Painoa uutuudella on 3,9 kiloa ja siinä on 8,4 tuuman kosketusnäyttö.

Yogokawan DL350 ei häikäise kaistanleveydellä tai näytteenottotaajuudella, koska laite tarkoitettu signaalien pitkäaikaiseen tarkkailuun ja tallennukseen.  Tallennusvälineenä käytetään laitteen isäistä muistia ja SD-muistikorttia, joihin yhdessä voi tallentaa jopa viidenkymmenen päivän aikana kerätyt signaalit.

DL350 ScopeCorderin muista vahvuuksista on modulaarinen rakenne.  Laitteeseen mahtuu kaksi pistoyksikköä, joita on valittavissa kahdeksastatoista eri tyypistä. Ne ovat yhteensopivia Yokogavan muiden ScopeCorder-laitteiden kanssa ja niillä ScopeCorder voidaan sopeuttaa monenlaisten signaalien mittaukseen.

LISÄÄ: Tektronix Series 5 (LINKKI) ja Tek Finland Oy (LINKKI)  sekä Yokogawa DL350 (LINKKI) ja Kontram Oy (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017