Helsingin yliopistolle lähes 3000 aurinkokennoa

Helsingin yliopiston kampukselle Viikkiin nousee Suomen mittakaavassa merkittävän kokoinen aurinkovoimala. Yliopisto asentaa ensi kesään mennessä 500 nykyisen aurinkokennon lisäksi lähes 3000 uutta aurinkokennoa. Voimalan nimellisteho nousee laajennusten jälkeen 1,2 megawattiin.

Helsingin yliopiston tuleva aurinkovoimala on lähes 0,4 megawattia enemmän kuin Suomen tällä hetkellä suurimmassa käytössä olevassa aurinkovoimalassa Helsingin Kivikossa.

Viikissä on jo entisestään 0,135 megawatin aurinkovoimala. Voimala rakennettiin Viikin infokeskus Koronaan kaksi vuotta sitten. Uuden voimalan valmistuttua paneeleita on yhteensä noin 3 500 ja niiden yhteispinta-ala on noin 5 600 neliömetriä. Paneeleita tulee yhteensä 16 rakennukseen

Uuden voimalan rakennustyöt aloitetaan elokuun aikana. Voimalan tuottama aurinkosähkö syötetään Helsingin yliopiston omistamaan 20 kilovoltin keskijänniteverkkoon Viikin kampuksella. Laajennetun voimalan tuoton lasketaan kattavan nelisen prosenttia Viikin kampuksen kiinteistöjen vuotuisesta sähkönkulutuksesta.

’’Kaikki saatava sähkö hyödynnetään paikallisesti, koska täällä on paljon laboratoriovaltaista, suurta sähkötehoa vaativaa toimintaa, toteaa kiinteistöpäällikkö Juha Kurki Helsingin yliopiston Tila- ja kiinteistökeskuksesta.

Aurinkovoimalahankkeen kokonaiskustannusarvio ilman haettavia investointitukia on noin 1,6 miljoonaa euroa. Hankkeen toteuttaa Oulun Energia, ja rakennuttamisesta vastaa Rakennuttajatoimisto HTJ.