Tällä kortilla opetetaan pian koodaamaan

Syksyllä koodataan suomalaiskouluissa entistä voimallisemmin, sillä uudistunut opetussuunnitelma toi mukanaan perusopetukseen ohjelmointia ja robotiikkaa. Opetuskäyttöön on tarjolla selainpohjaisia ratkaisuja, mutta laiteläheistä oppia saa kuvan BBC micro:bitillä tai pienikokoisilla palloroboteilla.

Uutta opetussuunnitelmaa viedään parhaillaan kouluissa kiivaasti käytäntöön. Ohjelmoinnin osalta tämä tarkoittaa sitä, että kaikissa kouluissa harjoitellaan nyt ohjelmointia. Erilaisia vaihtoehtoja on nyt runsaasti saatavilla, joista koulut voivat valita mieluisimmat keinot.

Ohjelmoinnin opettamisen tavoitteena on antaa oppilaille positiivisia kokemuksia ohjelmoinnista sekä ymmärrys siitä, että kenestä tahansa voi tulla koodari. Tärkeintä kuitenkin on saada omakohtaisia kokemuksia ja ymmärrystä koodaamisesta.

BBC jakoi vuosi sitten kaikille Isossa Britanniassa 7-vuotiaille oppilaille ilmaisen micro:bit -kortin (kuvassa), jossa on 25 led-valoa, kaksi ohjelmoitavaa painiketta, USB-liitäntä ja Bluetooth. Lisäksi se havaitsee esimerkiksi liikkeen ja liikesuunnan. Näitä ominaisuuksia hyödyntäen voit rakentaa erilaisia laitteita ja projekteja.

Suomessa Helsingin yliopiston yhteydessä toimiva Innokas-verkosto kouluttaa elokuussa 100 opettajaa 50:stä eri koulusta käyttämään BBC micro:bittejä opetuksessa.

Micro:bit-korttia voi ohjelmoida tietokoneella, tabletilla sekä älypuhelimella. Monet yritykset ovatkin hankkineet niitä suuria määriä ja jakaneet lahjoina omalle henkilökunnalleen ja lähialueen kouluille.

Tarjolla on ohjelmointiin myös selainpohjaisia ympäristöjä, kuten Scratch, Code.org, Codecademy. Niiden etuna on se, että toimivat kaikilla laitteilla ja ovat useimmiten ilmaisia.

Microsoft on panostanut omaan koululaisten koodaussivustoonsa. Myös Apple on luonut iPadille opetukseen suunnatun ilmaisen Swift Playgrounds -ohjelmointiympäristön.

Netin lisäksi ehkä helpoin tapa opettajille on hakea tuntumaa ohjelmointiin esimerkiksi Sphero SPRK+ -robottiälypalloilla (kuvassa(. Niiden ohjaaminen tapahtuu älypuhelimen tai tabletin avulla.

LISÄÄ: Uusiteknologia.fi:n aiemmat ohjelmointiopetusta ja pikkukortteja koskevat uutiset (LINKKI).

  • Innokas-ryhmän micro:bit-koulutus (LINKKI)
  • Ilonan BBC micro:bit -sivut (LINKKI)
  • Suomen micro:bit.org-sivusto (LINKKI)
  • Sphero-pallorobotti (LINKKI, video)
  • Selainpohjaisia ohjelmointiympäristöjä Scratch (LINKKI), Code.org (LINKKI) ja Codecademy (LINKKI)
  • Microsoftin Make Code (LINKKI) ja Applen Swift-ohjelmoinnin opetussivut (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017